Døende bestefar vil selge huset

Publisert: 19.04.2021

Min bestefar er døende, han ønsker å selge huset han og bestemor hadde sammen. Vi er 2 barnebarn som er arvinger sammen med 3 tanter/onkler (vår mor gikk bort noen år tilbake). Mine onkler/tanter har uten å gi informasjon lagt huset ut for salg og samtidig solgt eiendeler i huset uten at jeg og min søsken har fått beskjed eller fått mulighet til å ta noe form for vurdering. Er dette lov? Hvordan håndtere dette videre?

Svar:

Din bestefar har lov å selge å gjøre som han vil med egne eiendeler så lenge han er i live, så om han har gitt fullmakt til dette, er det ikke så mye dere kan gjøre, dessverre.

Dette kan stille seg annerledes dersom han sitter i uskiftet bo etter bestemor, og begynner å dele ut arv og gaver. Det kan man ikke uten videre gjøre om man sitter i uskiftet bo. Da må alle arvinger få like mye om det utdeles forskudd på arv, og man kan ikke gi bort verdier som står i misforhold til boet. Det er også begrensninger i å gi bort gaver på dødsleiet, selv om man ikke sitter i uskiftet bo.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: