Gjeldsordning som pensjonist

Publisert: 20.12.2019

Har slitt med gammel gjeld og lønnstrekk via Namsmannen i årevis. All gjeld er fra 1990-95 og "solgt" videre til nye og ukjente kreditorer gang på gang. Har hittil ikke orket å ta runden med gjeldsordning. Er vanlig alderspensjonist. Er det realistisk å prøve å få til en frivillig ordning noe kortere enn fem år, f.eks. tre? Eller er det bortkastet å prøve?

Svar:

Hovedregelen er at det skal fastsettes en gjeldsordningsperiode på 5 år. Det skal svært mye til for å få aksept for en kortere tidsperiode.

Dersom du har mange kreditorer som er aktive i forhold til begjæring om utlegg og lønnstrekk så lønner det seg å prøve å holde en så god kontroll som mulig. Det er også viktig å ta kontakt med namsmannen før det gjennomføres utleggsforretninger.

Du har krav på å beholde nok av pensjonen til å sikre «livsopphold». Dette er satser som er gitt av Barne- og familiedepartementet. For 2020 er satsene slik: Enslige kr. 8 874,- per måned. Ektefeller enkeltvis kr. 7 513,- per måned (kr. 15 028,- samlet per måned). I tillegg har du rett til å beholde nok midler til dekning av rimelige og nødvendige utgifter til bolig. Dersom det ikke er tilgjengelige midler til trekk, og du ikke har formue av betydning, så vil du i liten grad bli påvirket at kreditorene krav og begjæringer. Det forutsetter imidlertid at du informerer namsmannen korrekt i forkant av utleggsforretninger.

Med vennlig hilsen, advokat Christian Grahl-Madsen

Del denne artikkelen: