Kan eksmann kreve å få tilbakebetalt penger?

Publisert: 17.08.2020

Jeg har vært separert i over to år, og fikk separasjonsbevilling fra Fylkesmannen i 2018. Nå ønsker jeg å ta skilsmisse fra min eksmann. Når vi var gift fikk jeg en del penger fra ham som økonomisk hjelp. Jeg lurer på ved skilsmisse kan han kreve at jeg betale den penger tilbake? Vi hadde igjen skriftlig avtale om den penger jeg fikk. I tillegg hadde vi felleseie ekteskap. Penger har jeg brukt noen av.

Svar:

Utgangspunktet er at ektefeller har et felles ansvar for underhold av familien, dvs. både overfor barna og overfor hverandre. Dersom du i løpet av ekteskapet har mottatt midler fra din ektemann til å dekke dine særlige behov, og disse midlene er forbrukt, vil han som et utgangspunkt ikke kunne kreve dette tilbake. Dersom deler av midlene fremdeles var/er i behold på tidspunktet for deling, skal dette imidlertid inngå i delingsgrunnlaget.

Dersom det skulle være slik at bakgrunnen for behovet for økonomiske bidrag fra ham kan sies å være klanderverdig, slik at det kan sies at du på en utilbørlig (klanderverdig) måte har svekket delingsgrunnlaget vesentlig, kan han kreve et vederlag. Men det skal mye til.

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: