Kan far kreve delt samvær etter å ha vært borte i 12 år?

Publisert: 06.09.2021

Kan far som var tilstede da barna ble født, men reise bort 3 måneder etter barna ble født, komme tilbake etter at barna er nesten 12 år og ha rett på 50% samvær? Han bodde stort sett i nabolandet alle disse årene.

Svar:

Det er ingen som har rett på 50 % samvær med barn uten videre. Vurdering av samværsomfang skal gjøres konkret for det enkelte barn, basert på en vurdering av hva som er til barnets beste.

Etter 12 år brudd i kontakten vil de fleste barn trenge tid til å bli kjent og skape seg en ny trygg relasjon. Dette kan dere få hjelp til ved å kontakte det lokale familievernkontoret. Barn over 12 år har etter barneloven rett til å si sin mening og det skal legges stor vekt på deres mening. Det er derfor fornuftig at også de blir en del av en prosess ved familievernkontoret, slik at man kan høre hvilke ønsker og behov barna har.

Om dere ikke klarer å finne ut av samværsspørsmålet på familievernkontoret, finnes det mange dyktige advokater som kan bistå med rådgivning. Du finner advokat ved å trykke på lenken "Finn advokat" øverst på denne siden, og søke etter en advokat med barnerett som kompetansefelt i ditt nærmiljø.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: