Kan medeiere av privat vei påvirke byggesøknadens behandling?

Publisert: 08.05.2018

Er i en byggesaksprosess. Bor på en privat vei. Kan naboer som er medeiere av vei påvirke byggesøknadens behandling? Kan naboer nekte bruk av veien til tung byggetrafikk og evt trafikk fra nye naboer?

Svar:

Om det allerede foreligger en fradelt tomt som man har fått byggetillatelse på så er mitt svar til dette at naboene ikke kan nekte deg å anvende denne veien, som jeg formoder du er medeier i, til å foreta utbygging av tomten. Et annet forhold er at man vil kunne ha plikter til å besørge at det ikke skjer noen skade og mer ulempe enn nødvendig ved bruk av veien til anleggstrafikk. Videre vil man naturligvis hefte med erstatningssansvar for eventuell skade som anleggstrafikken medfører og eventuell reparasjon av veien etter at anleggstrafikken er ferdig.

Om saken deres er slik at dere har fradelt en tomt fra deres eksisterende tomt og har startet utbygging med tanke på eget bruk eller salg, så vil som utgangspunkt den fradelte tomten ha tilsvarende veirett som de boligene. Unntak fra dette kan forekomme ut i fra blant annet avtale og med tanke på hvilken utnyttelse man planlegger på den nye tomta.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: