Kontrakt om tilbakebetaling av gjeld

Publisert: 11.06.2020

Om samboeren har gjeld han vil innfri med boliglånet. Er en kontrakt mellom oss om at den gjelden må betales i helt beløp ved et brudd, gyldig? Han øker lånet med 400 000 kr.

Svar:

Ja det er klart at en slik avtale vil være gyldig. Spørsmålet er vel heller i hvilken grad vedkommende er i stand til å betale en slik gjeld ved et brudd. Her bør man nok vurdere i hvilken grad samboeren kan gjøre opp denne gjelden for hans andel av et eventuelt salg av boligen. Om hans andel ikke vil dekke denne gjelden så vil banken uansett innkreve beløpet ved sitt pant, og videre er du da henvist til å søke dekning hos sin eks i ettertid, hvilket kan være en tung prosess.

Et annet spørsmål er jo om han skal betale renter av disse 400 000 ved et eventuelt senere brudd.

Slik ovennevnte spørsmål er i utgangspunktet ikke så hyggelige å ta opp med samboer, men jeg synes det er fornuftig av deg å tenke i disse baner.

For å komme med et innspill så ville jeg ha rådet dere til å søke bistand fra deres bank der man for eksempel kunne ha delt opp lånet i flere beløp. Det er ikke noe i veien for at selv om dette "bakes inn i boliglånet" at boliglånet har flere delsummer. Deretter kunne din samboer betjent denne delen av lånet eksplisitt og videre slik at dere har delt de øvrige lån.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: