Må levere inn førerkortet pga rus

Publisert: 14.04.2021
Emneord:

Jeg søkte om psykolog hos min fastlege, men henvisning ble oversendt til rusklinikk. Ønsket ikke dette, kontaktet privatpsykolog, fikk råd om at jeg kunne nekte behandling. Jeg så gjorde. Problemet er at jeg har lappen. Fikk beskjed nettopp om at jeg må levere inn førerkortet til politiet. Men i denne prosessen har jeg byttet fastlege og den nye legen sier det høres rart ut å miste lappen i mitt tilfelle. Har ikke råd eller ork til urinprøver i 3 år. Må jeg levere fra meg lappen?

Svar:

Førerkortforskriften fastsetter helsekrav for rett til sertifikat. Kontroll over rusproblemer er del av helsekravet. Dette gjelder ikke konkret ruskjøring, men ved "avhengighet av alkohol, langvarig høyt inntak av alkohol eller skadelig bruk av alkohol, der alkoholbruken kan føre til forstyrrelse i atferd og gi helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko".

Det er gitt egen veileder for forskriften. For vanlig bil er det urinprøver i seks måneder og helseattest for ett år av gangen i inntil tre år. Det er normalt fastlege som skriver ut helseattesten.

Du står fritt til å velge å ta i mot denne type behandling.

Dersom du ikke inngir urinprøvene og får helseattest oppfyller du ikke helsekravet i forskriven § 35 og du vil miste førerkortet.

Del denne artikkelen: