Mottatt inkassokrav for sin avdøde far

Publisert: 06.03.2018

Jeg mottok i dag et krav fra inkassoselskap som er fra 2012, etter min avdøde far. Jeg ringte og spurte de hva dette gjaldt, og hvorfor jeg ikke har hørt noe om dette før. De sier de sendte en faktura i 2014, da til en adresse jeg ikke bodde på. Etter 2014 sier de at de ikke har sendt ut purring eller faktura. Er det rett at jeg nå skal betale dette kravet etter min far så mange år etter, når jeg ikke har hørt noenting fra dem? Jeg aner ikke engang hva dette er for noe.

Svar:

Her har jeg for lite informasjon til å gi deg noe godt svar. Den enkle løsningen er å si til dem at de må dokumentere kravet, og hvis de ikke gjør det ordentlig, kommer du til å nekte å betale. I verste fall sender de en forliksklage, og så får dere møtes der og diskutere hva det er for noe.

Vanligvis anbefaler vi at det blir utstedt proklama etter en avdød person. Når den fristen er ute, har man 100 % sikkerhet for hvor stor gjelden er. Er gjelden større enn verdiene i dødsboet, kan man la være å påta seg "ansvaret for arv og gjeld" som det heter. Men, har du først skrevet under på at du overtar ansvar for gjelden hans i forbindelse med skiftet, er det vanskelig å komme unna hvis de virkelig har et krav mot ham.

OBS: Den vanlige foreldelsesfristen er 3 år.

Del denne artikkelen: