Ønsker å kaste ut ekssamboer

Publisert: 17.08.2021

Vi har bodd sammen i snart 2 år, men har slått opp nylig, uten samboerkontrakt. Eg eier boligen (med lån) og alt av innhold. Han har ikkje betalt husleie til meg, men har stått for all mathandel til oss to + halv strøm, halv internett. Foreløpig er vi "romkamerater". Eg lurer på hva regler og framgangsmåte eg må følge den dagen eg vil ha han ut av mitt hus. Kan eg evt kaste han ut på dagen dersom han nekter å betale muntlig avtalt utgifter (all mat, halv strøm, halv internett)?

Svar:

I noen samboerforhold har den ene inngått husleieavtale med den andre. Dette betyr at den ene i praksis er leietaker hos den andre og betaler et fast, månedlig leiebeløp. Husleieavtalen kan være muntlig, og er nok i praksis ofte det mellom samboere.

Hvis det ikke er avtalt noe annet, er oppsigelsestiden tre hele kalendermåneder.

Hvis dere ikke har en husleieavtale, så kan du som huseier be tidligere samboer om å flytte ut straks. Hvis tidligere samboer ikke kan eller vil etterkomme oppfordringen om å flytte som snarest, kan du i praksis ikke sette noen på dør umiddelbart. Selvtekt er ikke tillatt. Tvangsfravikelse mot den annens vilje kan bare skje via namsmannen.

Med vennlig hilsen, advokat Gro Arnesen Fremstad

Del denne artikkelen: