Overta eksmannens del av hytte

Publisert: 11.02.2021

Min eksmann og jeg oppløste ekteskapet i 2012 og har siden da eid felles hytte anskaffet i 2006, 50 % hver. Nå er det ønskelig at jeg overtar hytten og betaler ham ut. Hvordan går vi frem og utløses dokumentavgift?

Svar:

Jeg er vel usikker på hvorvidt dere kan påberope dere unntaket for dokumentavgift ved skilsmisse all den tid hytten gikk fra en formuesgjenstand i ekteskapet til et sameie utenfor ekteskapet. Jeg vil anta at dere må være forberedt på å betalt dokumentavgift for dette, men jeg vil råde dere til å kontakte Kartverket for nærmere informasjon om dette.

Jeg vil dog benytte anledningen til å informere om at det er ikke påkrevd å registrere et eierskifte ved kartverket. I en rekke tilfeller kan dette selvfølgelig være hensiktsmessig og til og med nødvendig. Men i andre tilfeller er det i utgangspunktet ikke noe i veien for at eierskapet til en hytte kan være annerledes enn det som grunnboken i kartverket tilsier - så lenge partene er innforstått med ordningen.

Det vil si at dere kan bli enige dere imellom ved en kontrakt at hytten i det videre eies kun av deg mot eventuelt en betaling for dette, men at eierskapet som i kartverket forblir som det er. Dette vil først og fremst være mulig i de tilfelle ditt endring i eierskap ikke påkrever en pantsikkerhet fra banken.

Men for det tilfelle at din eksmann forfølges av kreditorer som ønsker utlegg i hans ideelle andel av hytten så er ikke denne løsningen å anbefale.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: