Overtatt bolig med ufagmessig arbeid

Publisert: 17.04.2018

Dårlig/ufagmessig arbeid er foretatt av en tidligere eier. Problemet er at boligen har skiftet eier to ganger etter det ufagmessige arbeidet. Vi henvendte oss til forsikringsselskapet som hadde eierskifteforsikring ved vår overtakelse, men de henviser til at det ikke er deres ansvar siden det var eieren som var før den de representerer som voldet skaden. Vi lurer på saksgangen her. Bør vi bare gå rett til eieren som voldet skaden , altså "hoppe over" ett eierledd?

Svar:

For det første, det forhold at feilen skyldes tidligere eier og ikke den dere kjøpte av - er ikke en avvisningsgrunn for ansvar for selger. Om eierskifteforsikringsselskapet hevder dette, hvilket vil overraske meg, så er dette direkte feil.

Det som eierforsikringsselsskapet eventuelt sier er at dette var selger ukjent med (skjult feil) og at ansvaret bør da ligge på tidligere eier, og det foreligger ikke noe mangelsansvar etter avhendingslovens §§ 3-7, 3-8 og 3-9.

For det tilfelle at dette er en skjult feil kan det allikevel være en mangel som du kan gjøre gjeldende overfor din selger om det er gitt opplysninger som bekrefter noe annet ved deres kjøp, eller at feilen er så vesentlig at det kan føre til ansvar etter avhendingslovens § 3-9.

Du kan imidlertid også rette en direkte reklamasjon til tidligere eier i henhold til avhendingslovens § 4-16.

Jeg vil dog anbefale at du får bistand fra en advokat med ekspertise innen fast eiendom i saken.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: