Personskade på EL-sykkel

Publisert: 11.10.2021

Jeg syklet i 25 km/t ned en liten bakke på en fire år gammel el-sykkel. I bunnen av bakken brakk gaffelen, og sykkelen ble delt i to. Jeg hadde heldigvis hjelm på meg, men fikk tre brudd i nakken og en knust skulder. Det bør vært en selvfølge å få en ny sykkel på garanti, men har jeg krav om å få dekket noe ekstra? Eksempelvis ødelagte klær, sykkelhjelm, alle ekstrautgifter og eventuelt noe for den nedsatte livskvaliteten jeg vil få med en ødelagt høyrearm.

Svar:

Dersom skaden skyldes at produktet ikke overholdt (produktets) sikkerhetskrav, vil skader kunne dekkes under produktansvaret. Produktansvaret dekker ikke skader som skyldes feil bruk el.l. Kravet skal som utgangspunkt rettes mot produsent av varen (eller til importør ev. forhandler om produsent ikke kan spores opp). Jeg anbefaler at du i første omgang retter skriftlig henvendelse til forhandler eller importør, og ber om en ansvarserkjennelse. Dersom du har ulykkesforsikring privat (eller via arbeid) bør du absolutt melde fra dit også med tanke på utleggene som følge av personskaden. Du får selvsagt bare dekket utlegget dine en gang, men start gjerne med å melde fra begge steder.

Ta vare på alt av kvitteringer fra legebesøk, klær osv. og om du ikke har kastet sykkelen; ta vare på den også i tilfelle produsent vil undersøke den.

Med vennlig hilsen, advokat Jan Arhaug

Del denne artikkelen: