Rett for å miste jobben etter dårlig spøk

Publisert: 23.02.2021

Jeg dro en spøk på jobben med å skrive i en arbeidsordre for en annen att personen var «gay». Nå er må jeg inn til samtale med arbeidsgiver for att jeg har trakassert personen. Kan de sparke meg for dette? Har beklaget meg for personen de gikk utover, han syntes de var litt gøy og skjønte spøken. Har det noe å si, eller kan jeg bli sparket for min lille spøk. Er ikke slik att jeg alltid gjør dumme ting.

Svar:

Settingen kan absolutt ha noe å si. Spørsmålet er om dette er mobbing og kan påvirke helse og arbeidsmiljøet. Det er mange hensyn og vurderinger som kan tas. Det må en konkret vurdering til.

Det skal mye til for å bli avskjediget på dagen, men det kan være spørsmål om å starte en oppsigelsessak. Det kreves saklig grunn for en oppsigelse. Det er vanskelig å konkludere basert på dine opplysninger.

Jeg må legge til at det å være gay ikke nødvendigvis er et mobbetema. Det er stort sett en akseptert egenskap. Det vil derfor være sterkt knyttet til mottakers personlighet. Du kan ha gjort en brøler selv om vedkommende ikke reagerte sterkt. At dette er blitt en sak, tyder kanskje på at vedkommende er forulempet. Du bør nok tenke etter hvorledes dette har rammet vedkommende og ikke bare unnskylde deg, men vise anger så du blir oppfattet seriøst. Hva med en blomsterbukett eller en annen påskjønnelse? Vær kreativ og vis at du har innlevelse og empati. Da har du bedre sjanse for at dette ikke utvikler seg negativt for deg.

Med vennlig hilsen, advokat Ådne Jareld

Del denne artikkelen: