Skjevdeling av eiendom ved skilsmisse

Publisert: 14.05.2020

Eg og ekskona blei skilt for 2 år siden. Eg sitter på ein eiendom før vi giftet oss. Eg kjøpte eiendomen i 2008 og vi giftet oss i 2013 og vi blei tatt ut 2019. Eg var gift først i 2008 med min første kone som vi da skreiv under på særeie på min enebolig. Så er mitt spørmål: gjelder særeie på eiendomen min ennå? Kan min ekskone kreve noe i fra meg etter 2 års skilsmisse? Hun har ikke kjøpt seg inn i boligen.

Svar:

Formuesordningen du avtalte med din første kone som du var gift med i 2008 (delvis særeie i ektepakt), gjelder ikke overfor din andre kone som du giftet deg med i 2013. Denne særeiebestemmelsen falt bort da du skilte deg fra din første kone og gjennomførte et oppgjør med henne.

Spørsmålet om hvorvidt din andre (eks)kone, kan kreve noe av verdien av boligen avhenger av flere forhold, men det mest sentrale er om boligen var gjeldsbelagt eller ikke da du inngikk ditt andre ekteskap. Det er kun nettoverdier som du tok med deg inn i ekteskapet som senere kan holdes utenfor deling jf. den såkalte skjevdelingsregelen i ekteskapsloven § 59.

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: