Tidligere eier glemte å si opp autopass-avtale

Publisert: 14.12.2020

Hva om noen kjøper brukt bil på auksjon og mange år etterpå får ny eier krav fra gammel eier på bompasseringer som er gjort etter salget der gammel eier har betalt alle passeringer fortløpende pga glemt å ta ut eller fjern brikken . Har gammel eier rett til dette? Skal ny eier betale for gammel eiers glemsomhet?

Svar:

Reglene for autopass er slik at dersom man ikke sier opp avtalene med bomringene, vil regningene følge avtalen med autopass, registrert på bilens skilter. Tidligere eier vil da normalt få fakturaene for ny eiers passeringer. Det er ikke nok å fjerne "boksen" i frontruten. Dvs. at regningene kommer selv om brikken er fjernet. Det kan ta noe tid før dette oppdages, fordi passeringer ofte faktureres en god tid etterpå.

Dvs. at ny kjøper kan få en tilfeldig fordel ved dette. Det naturlige er at ny kjøper tar kostnadene for sin egen kjøring. Det er vanlig foreldelse på 3 år, av pengekrav, som gjelder. Og om en selger har vært så uheldig å glemme dette, så er det den som kjører bilen som har pådratt seg kostnadene ved å kjøre på bomfinansiert vei. Så det er i hvert fall lite rimelig om en uheldig tidligere eier skal betale for ny eiers bruk av vei.

Min anbefaling ville være at ny eier tar dekningen av egne kostnader, selv om de kommer en tid etterpå. Det er jo ingen tvil om at det er ny eier som har pådratt seg kostnaden.

Med vennlig hilsen, advokat Ida Helene Braastad Balke

Del denne artikkelen: