Venn vil betale 100 000 kontant

Publisert: 05.01.2021
Emneord: ,

Jeg har lånt en stor sum til en venn av meg. Han vil nå begynne å betale tilbake, og sier han kommer til å betale meg kontant; i første omgang 100 000 kontant. Jeg svarte at det er altfor mye kontant, og at det nok overskrider hva som er lov. Jeg spurte ikke hvor han får de kontantene fra, da det ikke angår meg hvor han får pengene fra. Hvor mye har han lov til å gi meg kontant som tilbakebetaling på lånet, og eventuelt hvor lang tid må det gå før han igjen kan gi denne maksgrensen?

Svar:

Det er i utgangspunktet ingen generelle begrensninger for hva som lovlig kan betales kontant. Hvitvaskingsloven setter forbud mot at "forhandlere av gjenstander" kan motta vederlag i kontanter på 40 000 kroner eller mer. Hvitvaskingsloven gjelder ikke for privatpersoner. Formålet ved loven er imidlertid å forhindre og redusere risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering. En tilleggseffekt av loven er ønsket om å motvirke svart økonomi og skattesvik.

Det må legges til grunn at mottak av store kontante summer utløser en særlig aktsomhetsplikt. Dersom midlene har et urent opphav, så kan det oppstå risiko for at mottaker blir betraktet som medvirker til en ulovlig transaksjon.

Med vennlig hilsen, advokat Christian Grahl-Madsen

Del denne artikkelen: