Mister jobb pga manglende godkjennelse fra NAV

Publisert: 29.08.2024
Emneord:

Samboer har signert kontrakt hos arbeidsgiver, begge parter har signert. På kontrakten står det "Med forbehold om godkjennelse av NAV". Arbeidsgiver kommer nå tilbake 20 dager etter kontrakt er signert og forteller at NAV ikke har godkjent, samt at de ikke kan tilby henne jobb. Jeg føler dette er en veldig feil måte å gjøre ansettelsen på, da denne godkjennelsen burde vært på plass før kontrakt blir utsendt? Samboer har sagt opp jobb og var klar for ny jobb her, dette kan jo ikke være ok?

Svar:

En ansettelse er basert på et avtaleforhold. Det er fri avtalerett, slik at forbehold kan avtales. At hun har begynt å arbeide før godkjennelse fra NAV foreligger, er et risikoforhold for begge parter. Dette gjelder med mindre noe arbeidsgiver har foretatt seg innebærer at arbeidsgiver har frafalt sitt forbehold.

Når det gjelder NAV sin lønnstilskuddsordning, som jeg forutsetter at dette gjelder, så blir en ikke ansatt i bedriften med fulle rettigheter og beskyttelse etter arbeidsmiljøloven. Ordningen er en lønnstilskuddsordning med varighet så lenge lønnstilskudd ytes fra NAV. Det inngås en avtale mellom arbeidsgiver og NAV om tilsettingen, og tilsettingen opphører når denne avtalen opphører.
I og med at ansettelsen rent faktisk ble etablert før NAV gir sitt lønnstilskudd, blir det spørsmål om dette innebærer at arbeidsforholdet er fullt og helt underlagt arbeidsmiljølovens regler. Dette avhenger av hva som er avtalt mellom partene, dvs. hvorledes en skal fortolke dette konkrete tilfellet og kommunikasjonen mellom partene.
Lønnstilskuddsordningen gjelder ikke mellom partene og er ikke blitt etablert i ettertid.

Jeg vil anta at arbeidsgiver i dette tilfellet ikke kan si opp den ansatte uten saklig grunn og uten formelt korrekt oppsigelse. Men dette resultatet er usikkert uten en nærmere dokumentasjon av kommunikasjonen og hva som er skrevet og avtalt muntlig mellom partene.

Med vennlig hilsen, advokat Ådne Jareld

Del denne artikkelen: