IT og internett

Her finner du artikler og spørsmål om å handle på nett, nettbruk på jobben, kopiering, nettspill, personvern og flere andre emner innen IT og Internett.
Her finner du artikler og spørsmål om å handle på nett, nettbruk på jobben, kopiering, nettspill, personvern og flere andre emner innen IT og Internett.

Innhold

Lov å kjøpe domenet til en konkurrent?

12. mai 2021 · spørsmål

Jeg har kjøpt opp et domene til en konkurrent, de eier .no, jeg har kjøpt .com. Er det noen regler for hva jeg ikke kan gjøre med det? Kan jeg få det til å linke til en annen nettside?

Les mer

Tjene penger på YouTube ved siden av jobb

10. mai 2021 · spørsmål

I min arbeidskontrakt står det at jeg ikke kan ta annet lønnet arbeid siden det er enn fulltidsstilling. På fritiden driver jeg litt med YouTube og har begynt å tjene litt penger på dette. Regnes dette som lønnet arbeid da? Eller hvordan er dette?

Les mer

Kan man bruke et hvilket som helst domenenavn?

10. mai 2021 · spørsmål

Kan en kjøpe et domene med samme navn bare et forskjellig .com og redirekte til egen nettside? For eksempel kjøpe vg.com og redirekte til pantertanter.com, uten at det er rettighetsproblemer?

Les mer

Betalt for mye for internett i 10 år

01. mar 2021 · spørsmål

Vi bestilte internett og fikk dette, og etter 1 mnd kom regning nr 1 der fikk vi i tillegg en regning på telefonlinje + linjeleie. Vi kontaktet firma og de sa vi måtte ha dette for å ha nettet. Nå etter flere år fikk vi greie på at dette ikke var nødvendig, så vi skal få tilbakebetalt, men bare for 3 år. Vi betalte i 10 år. Vi ønsker så klart og få tilbake alt vi har betalt inn da vi ble lurt. Hva gjør vi her?

Les mer

Bilder spres uten tillatelse på nettsider

30. apr 2020 · spørsmål

Ei venninne av meg selger lettkledde bilder av seg selv på en nettside som heter onlyfans. Du må betale for å få tilgang. Problemet er at det finnes nettsider og forum hvor noen av abonnentene hennes legger ut bildene hennes gratis. Vi har prøvd å sende såkalte dmca-meldinger til de som driver nettsiden uten hell. Er det verdt å hyre en advokat for å hjelpe oss med dette? Nettsiden er åpenbart ulovlig, men driver på likevel.

Les mer

Ansatt deler private detaljer på nett

19. feb 2020 · spørsmål

Jeg er daglig leder i en bedrift. Vi har internsak med arbeider. Lurer på om han har rett til skrive om private detaljer på nett uten sendt varsel til bedrift?

Les mer

Tidligere arbeidsgiver har ikke slettet e-postadresse

04. nov 2019 · spørsmål

Min tidligere arbeidsgiver har ikke slettet min e-postadresse. Jeg takket ja til et jobbtilbud hos en konkurrent og måtte gå på dagen. Det er nå 7 måneder siden jeg sluttet å jobbe der. Min tidligere kollega får alle mine e-poster videresendt til seg, og en automail om at jeg har sluttet blir sendt til avsender. Jeg føler dette er brudd på personvern. Det har ikke blitt spurt om tillatelse til dette fra meg. Hva bør jeg videre i denne saken?

Les mer

Straff for å oppbevare nakenbilder av noen under 18

28. okt 2019 · spørsmål

Hva vil det si å oppbevare bilder av noen på telefonen sin? Hva hvis f.eks noen under 18 år sender deg et nakenbilde helt frivillig. Vet at det er ulovlig å oppbevare det på telefonen, men hvor går grensen for oppbevaring? Hva om bildet blir sendt på en plattform hvor den som har sendt det ikke kan slette det selv, f.eks mail. Har vedkommende som har blitt tilsendt bildet automatisk begått et lovbrudd selv om han ikke har gjort noe bevisst for å lagre bildet? Har fundert på dette ganske lenge.

Les mer

Er IP-sporing på nettside lovlig?

02. apr 2019 · spørsmål

Veldig usikker på om dette er riktig kategori, men det var det som var nærmest. En veldig kjent person i media har en IP-sporer og logger på nettsiden sin inkludert en geolokasjonsporer som loggfører nøyaktig lokasjon på de som besøker nettsiden. Er dette lovlig? Nettsiden er drevet av en privatperson.

Les mer

Krav om digital tilgjengelighet

13. feb 2018 · spørsmål

I dagens høyteknologiske samfunn er telefonen et viktig bindeledd mellom privatperson og tjeneste, men er det pålagt på noen måte å være tilgjengelig på telefon eller andre digitale kommunikasjonsplattformer? Eller kan jeg kvitte meg med telefon og e-post så lenge jeg har postadresse?

Les mer

Personvern – strenge regler for personvern

12. aug 2015 · artikkel

Ifølge forskrift til arbeidsmiljøloven – «Forskrift om arbeidsgivers innsyn i e-postkasse og annet elektronisk lagret materiale» – har arbeidsgivere i utgangspunktet ikke lov til å lese ansattes personlige e-post. Men det er flere unntak fra denne hovedregelen, og spørsmålet om rett til innsyn i e-post kan være en kilde til konflikter. Hvis arbeidsgiveren har begrunnet mistanke om […]
Les mer

Nettauksjon – ingen angrerett på nettauksjoner

12. aug 2015 · artikkel

Det er ikke uvanlig at kunder får en annen vare enn de ble forespeilet ved kjøp på Internett eller nettauksjon. For en tid tilbake solgte en person klokker på Internett. Da kundene mottok klokkene, viste det seg at viserne var limt fast til urskivene. Kjøperne hadde etter kjøpslovens regler rett til å få pengene tilbake, […]
Les mer

Nettpoker – er det lov med nettpoker?

05. aug 2015 · artikkel

Etter Lotteritilsynets vurdering er poker å anse som et lotteri og reguleres derfor av lotteriloven. Den som vil arrangere lotteri i Norge, må ha egen tillatelse fra politiet eller Lotteritilsynet. Dette kravet gjelder også pokerspill og lotteri på nettet. Både «avholdelse», «markedsføring» og «formidling» av nettpoker rammes av lotteriloven. Dette betyr at det ikke bare […]
Les mer

Ulovlig nedlasting – det kan bli dyrt med ulovlig nedlasting

05. aug 2015 · artikkel

Åndsverkloven sier at det er ulovlig å utnytte andres åndsverk uten avtale med den som har opphavsretten. Stadig flere kopierer tekster, bilder, musikk, film og datamaskinprogrammer når de lager hjemmesider eller blogger, uten å ha tillatelse fra opphavsmannen. Dette er som en hovedregel ulovlig. Det er ingen unnskyldning at du laster ned for eksempel en […]
Les mer