Økonomi

Her finner du artikler og spørsmål om lån og finansiering, forbrukslån, formueskatt, sparing og flere andre emner innen økonomi.
Her finner du artikler og spørsmål om lån og finansiering, forbrukslån, formueskatt, sparing og flere andre emner innen økonomi.

Innhold

Fordeling av gjeld ved skilsmisse

11. sep 2023 · spørsmål

M har skjevdelingsmidler på to mill fra før ekteskapsinngåelse. Bortsett fra dette har M negativ formue på 50.000 og K har negativ formue på 450.000 inkludert nylig opptatt studiegjeld på 400.000. Spørsmål: 1) Må M ta 450.000 av sine skjevdelingsmidler for å bringe K sin gjeld i null? 2) Eller sitter de tilbake med 250.000 hver av den totale fellesgjelden? 3) Eller må hver av partene ta ansvar for sin egen gjeld (når ingen har bidrag til formuesfellesskapets aktiva)?

Les mer

Hvordan kan jeg kreve min tidligere kone for felles lån som jeg har nedbetalt?

28. aug 2023 · spørsmål

Jeg og min tidligere kone hadde et lån sammen på 200.000kr. Dette lånet har jeg nå betalt. Kan jeg kreve halve beløpet av min tidligere kone? hvordan går jeg fram på riktig måte? Dette var et felles lån, min tidligere kone hadde ikke penger til å betale sin del så jeg betalte for å komme videre med min nye samboer og huskjøp da det var anmerkning på dette felles lånet.

Les mer

Påvirker salg av bedrift uføretrygden?

25. aug 2023 · spørsmål

Jeg ble ufør i år. 1/3 dels eier av bedrift og har tenkt å selge meg ut. Hvilken konsekvenser får det for min uføretrygd?

Les mer

Uenig i advokatsalær

25. aug 2023 · spørsmål

Er det mulig å få hjelp hos dere når: jeg har et firma, AS, som har hatt advokat i forbindelse med en sak som endte med forlik. Jeg reagerer på salæret og lurer på om en kan få hjelp av dere til å se på dette

Les mer

Opphør av skattemessig bosted

14. aug 2023 · spørsmål

Jeg flyttet til Stockholm permanent 15. januar 2022. Er da skatteskyldig til Norge til 15. januar 2026. I følge Skatteetaten kan jeg ikke søke emigrasjon før 3 år er gått? Stemmer det? Jeg eier et aksjeselskap 100% og er medeier med 20% i et aksjeselskap i Norge. Kan jeg etter 5 år (som utflyttet før 29. november 2022) overføre kapitalen fra selskapene til meg privat uten og betale utbytteskatt ?

Les mer

Nedbetaling av gjeldsordning

14. aug 2023 · spørsmål

Jeg fikk vedtatt en gjeldsordning i februar i år. Siden har jeg betalt ned på betalingsplanen jeg fikk fra namsmannen. I forbindelse med at min far har vunnet i lotto har jeg fått tilbud om å få pengene jeg trenger for å tilbakebetale kreditorene. I henhold til gjeldsordningen er dette ca. 170.000 kr. Spørsmålet mitt er om det er mulig med en slik engangsbetaling ? Trenger jeg advokat for å hjelpe meg med dette ? Eventuelt sånn ca. hvor mye ville det kommet på ?

Les mer

Fakturasvindel

14. aug 2023 · spørsmål

Jeg har mottatt et inkassovarsel fra Komplett. Jeg har ikke bestilt noen vare derfra. I inkassovarselet skriver de at fakturakopi kan printes fra web, men på mine sider ligger det ingen faktura. Er dette mulig fakturasvindel? Kan de kreve noe her?

Les mer

Skatteplikt ved inntekt opparbeidet i utlandet

14. aug 2023 · spørsmål

Dersom man har dobbelt statsborgerskap i USA og Norge og har bodd og jobbet i USA, samt får uføretrygd fra amerikanske militæret, er man skattepliktig i Norge selv om inntektene er skattefrie i USA? Kan Skatteetaten kreve skatt hvis personen flytter til Norge og har fast bopel i begge land?

Les mer

Er over 10 år gammelt erstatningskrav foreldet?

07. aug 2023 · spørsmål

Jeg ble i 2010 i en sivil rettssak dømt til å betale en erstatning på 3.5 mill. Kravet ble forsøk inndrevet gjennom namsmann i 2 år uten at det var noe å hente. Det har ikke vært noe korrespondanse rundt kravet siden november 2012. Mitt spørsmål er som følger, er erstatningskravet foreldet da det har gått over 10 år siden det har vært kontakt ? Har prøvd å spørre tingretten, men får bare beskjed om at det er utenfor deres opplysningsplikt.

Les mer

Fått strømregning etter fire år

07. aug 2023 · spørsmål

Fikk strømrekning på vognplass etter 4 år på 64 000 kr. Har spurt om å få hvert år, men ikke blitt hørt. Er dette lov?

Les mer

Er det slik at kreditorer har førsterett på alt av kontanter?

07. aug 2023 · spørsmål

Er det slik at kreditorer har førsterett på alt av kontanter? Eks: I boet til min avdøde mor, er det 200 000NOK på konto, og 300 000NOK i forbruksgjeld. Hvis jeg overtar boet, vil kreditorer ha rett på kontanter, eller kan jeg velge selv hva jeg vil gjøre med de 200 000? Altså overta avdragene på lånet, og velge selv hvor mye,og når, jeg vil betale ned på gjelden.

Les mer

Rettferdig fordeling av eierandel i bolig

02. aug 2023 · spørsmål

Kjæresten og jeg skal kjøpe leilighet sammen. Vi skal inn med like mye egenkapital og nedbetale boliglånet og alle andre utgifter like mye. Situasjonen er sånn at hun kan få mer i boliglån enn meg. For å gi et eksempel er det snakk om at hun får låne 3 millioner, mens jeg får låne 2 millioner. Er det da rettferdig for meg og for henne at vi eier like stor prosent av leiligheten vi skal kjøpe sammen? Eller bør hun eie større prosent selv om vi deler på alle utgifter?

Les mer

Har foreldre ansvar for avdød sønns gjeld?

01. aug 2023 · spørsmål

Arv av gjeld. Broren min (24) ble frastjålet identitet sin i fjor og folk kjøpte biler i hans navn. Han døde i desember og nå er moren og faren vår saksøkt av namsfogden i Oslo Akershus for disse bilene (de har også saksøkt broren min som har vært dø i et halvt år). Kan moren og faren til en død person bli saksøkt for noe som har skjedd i deres sønn liv og måtte betale en gjeld de ikke har noe med?

Les mer

Kan et forsikringsselskap redusere forsikringsoppgjøret for ulykke?

31. jul 2023 · spørsmål

Kan et forsikringsselskap redusere forsikringsoppgjør ved en motorsykkelulykke pga et eksosanlegg som ikke er godkjent ifl. EU. Eksosanlegget utgjør kun forskjell på utslipp og lydnivå.

Les mer

Ikke fakturert for nettverk

31. jul 2023 · spørsmål

Jeg har tilgang til nettverk via en leverandør som ikke har fakturert dette. Dette har pågått over flere år. Jeg trodde avgiften var innbakt i husleien som innkreves via regnskapsbyrå. Må jeg betale med tilbakevirkende kraft den dagen leverandør finner ut av dette ?

Les mer

Medlåntager i et hus jeg ikke eier

31. jul 2023 · spørsmål

Min eks tok opp startlån i 2013 da han kjøpte hus med daværende samboer. I 2014 kjøpte vi hus som ble fullfinansiert av bank og kausjonist. Av en eller annen grunn som jeg ikke husker nå fikk han meg til å bli medeier i lånet han tok opp i 2013, tror han sa det hadde noe med sikkerhet eller at det var en del av vårt lån. Nå vil han at jeg fortsatt skal være med å betale på et lån jeg aldri har hatt noe med. Juridisk står jeg som medlåntager, men lånet ble utbetalt 2013 et år før vi møttes.

Les mer

Betale tilbake trygd pga uoppdaget dødsfall?

31. jul 2023 · spørsmål

Min far ble funnet død 25. mai 2023, da hadde han ligget død siden 11. nov 2022. Han var trygdet og fikk trygd fra NAV. Alle utgifter husleie strøm tlf må betales frem til han ble meldt død, hva med utbetalinger fra NAV frem til han ble meldt død, må dette betales tilbake?

Les mer

Kan kreditor sende krav om utleggstrekk for renter?

24. jul 2023 · spørsmål

Når et krav hos Namsmannen er ferdig nedbetalt, kan samme kreditor sende inn nytt krav om utleggstrekk for renter som har påløpt samtidig som trekket har pågått?

Les mer

Hvordan blir gjeld foreldet?

24. jul 2023 · spørsmål

Hvilke forhold skal ligge til grunn for at gjeld kan regnes som foreldet? Dette er inkassogjeld, og noe av det har vært hos namsmannen uten at de fikk grunnlag for trekk. Er det slik at hvis jeg har gjeld hos et inkassoselskap og de ikke har sendt meg påminnelser o.l over eksempelvis 3 år så kan denne være foreldet? Og i tilfelle, hvordan går man frem?

Les mer

Klage på bank som har gitt uansvarlig mye lån

24. jul 2023 · spørsmål

Min samboer har pådratt seg mye gjeld grunnet spillavhengighet. Han har en gjeld på ca 3 mill med renter, han tok opp lån til 1,5 mill. Han skal søke om gjeldsordning, men jeg syns det er helt sykt at banker bare kan gi ut så mye lån. Er det noe man kan gjøre for å holde bankene ansvarlig for konsekvensene av uforsvarlig kredittgivning? Hvordan gå frem? Og hva vil skje? Kan man vinne en slik sak? Tar det tid? Har man noe form for fri rettshjelp ang dette?

Les mer