Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Kan man trekke egenkapital fra arv?

Publisert: 06.10.2022

Samboere har felles leilighet. Særkullsbarn. Jeg betalte 500 000 i innskudd på boligen. Hvis han faller fra og hans barn skal ha sin del, kan jeg da trekke fra min egenkapital?

Les mer

Skjevdeling av farsgård

Publisert: 06.10.2022

Min ektemann gjennom 41 år har tatt ut skilsmisse/separasjon. Farsgården som jeg overtok etter min fars død, betalte ut mine to søstre ved arveoppgjøret etter våre foreldre, kan jeg kreve den skjevfordelt. Min eks og hans advokat bestrider dette.

Les mer

Foreldre nekter samvær

Publisert: 06.10.2022

Det ene barnet mitt og far/mor funker ikke sammen, så der blir det hjelp ved samvær. Den andre broren som bor hos den ene forelderen blir nå nektet av far/mor til å komme på mer enn dagsbesøk en gang pr måned. Dette barnet og den ene forelderen går det bra med på samvær. Har far/mor lov til å nekte vanlig samvær og i så fall hvis ikke hva gjør man videre da?

Les mer

Mor nekter både farskapstest og samvær

Publisert: 06.10.2022

Hvordan går en mann fram for å få avklart farskap til et barn når moren hevder at han er faren, men han er usikker på om dette er tilfelle? Mor nekter å gjennomføre DNA-test for å avklare farskap, men nekter også far å se barnet samtidig som hun krever barnebidrag fra den angivelige faren.

Les mer

Fordeling av arv til felles barn og særkullsbarn

Publisert: 05.10.2022

Min mann hadde et hus da vi ble gift. Huset har blitt brukt nå i 30 år som felles hjem. Han hadde også er barn fra tidligere forhold. Vi har fått et felles barn. Spørsmålet blir da hva kan jeg og felles barnet arve av eiendommen, og hvilken arverett har særkullsbarnet?

Les mer

Hvordan fungerer det ved salg av dødsbo?

Publisert: 05.10.2022
Emneord: ,

Hvordan fungerer det ved salg av dødsbo (gammel enebolig) når tante og barn av avdød bror er arvinger? Det er skrevet et testamente som sier at tanten skal arve 2/3 og tantebarn 1/3. Tantebarnet er fast bestemt på å overta huset og fyller huset med egne eiendeler/møbler til tross for at tanten holder på i prosessen med å tømme huset, fikse megler og klargjøre huset for evt. budrunde. Det blir også sagt at dersom taksten blir høy så kan tantebarnet nekte å selge. Hvilke rettigheter har tanten her?

Les mer

Hvem arver når far frasa seg farsarven?

Publisert: 05.10.2022

En slektning sa fra seg farsarv da faren døde og hadde gjeld. Moren til avdøde (det vil si farmoren til min slektning) levde på det tidspunktet, men døde nå. Får da min slektning arven etter farmoren selv om han har fraskrevet seg farsarven?

Les mer

Arvinger i Asia

Publisert: 05.10.2022

Tanta mi døde for 10 år siden og ektefelle døde i dag. De har hverken barn eller foreldre. Så søsknene til mannen til tanta mi arver alt hus og penger. Men han har søsken i utlandet i Sverige og i Asia. Kan de arve også? Hvis ja, hva skal de gjøre for å få arven spesielt de som er i Asia?

Les mer

Fars familie vet ikke om sønn

Publisert: 05.10.2022

Jeg har et barn som ikke har kontakt med sin fars familie, regner ikke med at andre enn faren kjenner til dette. Vil han få beskjed når faren dør? Faren er registrert som far.

Les mer

Overføre bolig til den ene samboeren

Publisert: 05.10.2022

Har vært samboer i mange år. Vi har ingen felles barn. Samboer har et voksent barn som det er ingen kontakt med og det ønskes heller ikke noe kontakt fra vedkommende. Jeg ønsker minst mulig konflikt/problemer med denne familien hvis samboer skulle falle fra. Vi har begge meget godt forhold til mine barn. Jeg eier 75 % av en bolig og min samboer eier 25 %. Vi ønsker nå å overføre de 25 % til meg, slik at jeg vil eie 100 % av boligen. Men ønsker at samboer skal ha borett til sin død. Hvordan gå frem?

Les mer
1 196