Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter. Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter to uker.

NB! Advokatenhjelperdeg.no holder sommerstengt i juli og spørsmål vil ikke bli besvart i denne perioden.

tegn igjen

Vaktbytter må ordnes privat på jobben

Publisert: 03.07.2018

Jobben har en facebookgruppe der ledige vakter legges ut. En la ut forespørsel om noen kunne ta hennes vakt. Jeg sa ja. Oppdaget i vaktboka at det står internbytte. Jeg er ringevikar og har ingen vakt å bytte. Sa kun ja til å ta en vakt. Forhører meg rundt dette. Svaret er at det er enklest for de som skal registrere i lønnssystemet. Lønn skal gjøres opp privat mellom oss to. Jeg mister feriepenger og pensjon, og hun andre får det for det jeg jobber. Hvilken lovhjemmel gir rett til dette?

Les mer

Hvilken oppsigelsestid gjelder?

Publisert: 03.07.2018

Jeg ble pr. 01.04.2008 med over i en virksomhetsoverdragelse til ny bedrift (ansatt 10.03-03 i forrige jobb). Jobbet som "fotsoldat" under tariff for det, frem til jeg ble funksjonær 01.01-11 (funksjonærtariff). Jeg sa opp sistnevnte og gikk 3 mnd oppsigelsestid + aksepterte 1 ekstra måned for å hjelpe. Gikk 01.03-15 direkte over til ny stilling som "fotsoldat" i samme firma. Hvis jeg sier opp nå - kan på nytt 3 måneders oppsigelsestid kreves av meg, eller kan jeg påberope meg 1 mnd nå?

Les mer

Tvinges til å ta fri på inneklemte dager

Publisert: 03.07.2018

Jeg befinner meg i en arbeidssituasjon som innkjøper i en teknologibedrift der jeg går på halvårskontrakter. De fast ansatte jobber 15 min. ekstra hver dag slik at de kan ta fri alle inneklemte dager. I år har det vært mange og jeg har tapt mange tusen på dette. Jeg har prøvd å få lov til å jobbe på disse dagene, men bedriften sier nei. Kan bedriften påtvinge på meg dette tapet av inntekt?

Les mer

Når bør man melde utflytting?

Publisert: 03.07.2018

Jeg er registrert bosatt i Norge og min mann har jobbet i Sveits i noen år og er registrert utflyttet. Jeg har nettopp fått en jobb i Norge som gir meg mulighet til å jobbe fra Sveits 75 % og være i Norge 25 %. Vi er usikre på hvordan dette forholder seg til 6 måneders regelen. Bør jeg melde utflytting til Sveits, eller kan jeg fortsatt være "bosatt" i Norge? Er det også noen regler som tilsier at jeg må skatte i Sveits hvis jeg er bosatt i Sveits men jobber i Norge? Noe annet jeg bør vite?

Les mer

Sjefen endrer arbeidstid på kort varsel

Publisert: 03.07.2018
Emneord: ,

Jeg jobber som frisør og der jeg jobber må så har jeg en stilling på 60 til 80 %-stilling. Sjefen setter opp timene sånn vi skal jobbe, men så får jeg stadig melding samme dagen jeg skal jobbe at jeg trenger ikke starte før senere. For eks: jeg skal begynne på jobb kl. 13.00, men får melding om at jeg kan starte kl. 16.00 eller at jeg starter kl. 10.00 og skal jobbe til kl .16.00 og får da gå 2 eller 3 timer før jeg er ferdig før jeg er stille. Er det lov å gjøre det hun gjør?

Les mer

Barnebidrag til reise med barn

Publisert: 03.07.2018

Jeg og mannen min ble separert i desember i fjor. Han betaler 2800 per måned bidrag til vårt barn på 3 år. Jeg har tenkt å reise i hjemlandet mitt desember i år. Kan jeg kreve på en liten stønad fra han når jeg reiser med vårt barn?

Les mer

Rydde opp i gjeldsproblemer

Publisert: 03.07.2018

Jeg har ett spørsmål ang gjeld og evt gjeldsordning. Jeg er 27 år gammel og har hatt en del gjeld hele min voksne alder. Jeg har ikke oversikt i det hele tatt og skulle veldig gjerne ønske jeg hadde det nå. Vi venter barn i januar og jeg har veldig lyst til å ordne opp i gjeldsproblemene mine, i hvert fall komme i gang med det. Jeg har ca 7-800 000 i inkasso og anmerkninger, ingen lån eller kredittkortgjeld. Hvordan skal jeg gå frem og finne en løsning. Evt samle alt i ett og betale på i mnd?

Les mer

Gjeld pga styreleder som har underslått

Publisert: 03.07.2018

Har vært med 10 % i styret til en butikk som blir underslått av styreleder! Politianmeldt! Siden går 3 av butikkene dukken pga han! Jeg tok ikke eller lite lønn ut i den tiden! Sitter igjen med 2 millioner i lån på dette! Og kreditorene roper! Banken truer med å selge huset! Alle sparepengene mine gjekk til lån til bedriftene! Hva gjør jeg nå?

Les mer

Hva skjer med gjeld når man gifter seg?

Publisert: 03.07.2018

Jeg om min kjæreste skal gifte oss i sommer. Jeg er eier av et selskap som det er åpnet konkurs i, av dette er det mulig at jeg får litt gjeld. Vil dette når vi gifter oss gå over på han også? Vil ikke at han skal måtte stå ansvarlig for min gjeld, men er usikker på om det blir hans ansvar også når vi blir gift. Kan kreditorer ta pant i min mans eiendeler som hus og bil o.l?

Les mer

Tinglyse et gjeldsbrev uten sikkerhet i fast eiendom

Publisert: 03.07.2018
Emneord: ,

Kan vi tinglyse et gjeldsbrev uten sikkerhet i fast eiendom?

Les mer
1 2 3 357