Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Far vil ha innsyn i hvordan barnebidrag brukes

Publisert: 08.02.2023

Barnefar skal betale barnebidrag for to barn som han har 30 % samvær med. Han mener at pengene skal bli satt inn på en egen konto som han har tilgang til for å kunne se hva pengene går til. Han mener også at han kan være med å bestemme hva pengene blir brukt til fordi det er hans penger. F.eks. pålegge meg ekstra fritidsaktiviteter, utstyr/klær som han mener de trenger hos han. Jeg mener jeg forvalter disse pengene helt selv, og at han ikke har noe han skal si så lenge barna har det de trenger.

Les mer

Får ikke lønn for like mange timer som avtalt

Publisert: 08.02.2023

Jeg har et spørsmål angående godtgjørelsen i henhold til arbeidstiden som er inkludert i kontrakten. Jeg er ansatt i et renholdsbedrift i stillingen som tilkallingsvikar, men i min arbeidskontrakt er arbeidstiden min per uke 37,5 timer, daglig arbeidstid er 7,5 timer og ansettelse på ubestemt tid. Arbeidsgiver gir meg ikke så mange timer som det står i arbeidsavtalen, men mindre. Uansett, hvis jeg er klar til å jobbe 7,5 timer om dagen og jeg jobber mindre, bør jeg få betalt for så mange timer?

Les mer

Far krever skilsmisseoppgjør etter 10 år

Publisert: 06.02.2023

Mine foreldre skilte seg for mange år siden (over 10 år). Far dro uten at det ble gjort noe oppgjør for leilighet de hadde. Min mor har nå solgt og flyttet. Han kommer nå og krever halvparten av salget. Har han rett på det så mange år etterpå? Det ble ikke gjort noen avtaler ene eller andre veien når de gikk fra hverandre.

Les mer

Feilbehandlet av lege

Publisert: 06.02.2023

Jeg hadde en lang sykehistorie med psykisk lidelse pga mageproblemer (IBS). Jeg dro til samme legen som ga meg disse diagnosene, for å behandle mild acne. Istedenfor å først prøve en konservativ behandling, valgte legen å sette meg på antibiotika. Dette forverret min IBS kraftig, som videre forverret mine psykiske lidelser. I min mening feilet han med å utføre en risikovurdering, siden han tok ikke hensyn til sykehistorien min. Har jeg en sak mot han?

Les mer

Mor vil ikke fortelle hvem som er biologisk far

Publisert: 03.02.2023

Farskap. Min mor nekter å si hvem min biologiske far er. Det eneste hun har sagt er at han er død. Jeg har sagt at det er viktig for meg å vite hvem han er, men hun blir bare mutt og taus. Ved en anledning har hun forsnakket seg, og jeg tror han fortsatt lever. Hvordan kan jeg gå frem for å vite noe mer om han?

Les mer

Samboer får ikke følge barna til lege

Publisert: 03.02.2023

Jeg prøvde å få samboer til å følge datter 5 til lege for meg. Men legekontoret sa dette ikke går da jeg må ha fullmakt fra mor. Syntes dette er merkelig da vi er samboere og jeg har barna 50 og delt fast bosted. Kan legen nekte meg dette i dagens samfunn hvis samlivsbrudd og konflikt er så vanlig? Og familie begrepet er i dagens samfunn dine, mine og våres.

Les mer

Barn får ikke fortelle hva som skjer hos mor

Publisert: 03.02.2023

Sønn (8) har fått beskjed av mor om at jeg (stemor) og far ikke har noe med hva som skjer hos mor. Dette er barnet veldig iherdig på å fortelle oss selv om vi spør "har du det bra hos mamma? Hva har dere gjort i helgen?" Sønnen mener at han kan gjøre som han vil hos mor uansett situasjon, og mor virker ikke til å ta tak i noe, dette for å slippe å krangle. Dette har pågått siden mor og far gikk fra hverandre for 4 år siden. Er dette lov? Er det riktig? Hva kan man gjøre?

Les mer

Beregne barnebidrag

Publisert: 03.02.2023

Har 2 barn som bort fast hos mor og hos meg 3 netter over 14 dagers periode. Nå bor han eldste hos meg fulltid, så jeg ville diskutere barnebidrag med moren. Hun er nå arbeidsledig som gjør at hun ikke har inntekt nok til å betale barnebidrag for han eldste å mitt bidrag for han yngste øker veldig pga hennes lave inntekt. Når eldstemann skal tilbake til mor så sier kalkulatoren jeg skal betale mye mer en i dag. Skal bidrag beregnes ut fra inntekt fra NAV eller hva hun faktisk kan tjene?

Les mer

Redd for at barna arver gjeld fra farmor

Publisert: 31.01.2023

Min datter sin samboer er død og de har 3 barn i alder 9-18 år. Deres farmor er skilt og vært i et nytt samboerforhold. Samboeren hennes er nå død. Farmoren leter nå etter ny bolig - leie eller kjøp. Farmoren er midt i 70-årene og er ubemidlet. Situasjonen hennes er vanskelig og på vegne av barnebarna er jeg redd for at de vil sitte med utgifter og gjeld ved hennes død. Hvordan er situasjonen og muligheten for at barnebarna frasier seg sin arv i forhold til farmoren?

Les mer

Arvefordeling mellom ektemann og særkullsbarn

Publisert: 31.01.2023

Vi er et par som har 3 felles barn, og min kone har en datter fra før (særkullsbarn). Min kone fikk påvist Alzheimers høst-20. Dette vil forkorte hennes liv og jeg begynte å tenke på hvordan verdiene skal fordeles hvis hun skulle falle ifra før meg. Kan hennes datter kreve morsarven og sette meg i gjeld? Og hvilken arvefordeling blir dette? Vi har felleseie. Hva kan jeg gjøre for å komme best ut av dette? Fikk tidlig ordnet med fremtidsfullmakt og dette fungerer fint.

Les mer
1 227