Spør advokaten

Har du spørsmål om hverdagsjussen? Advokater med solid erfaring gir deg gratis svar. Skriv kort, og unngå all informasjon som kan identifisere deg selv eller andre berørte parter (navn, bosted, personnummer etc). Gjør gjerne et søk på siden for å se om vi har svart på tilsvarende spørsmål før.

Vær oppmerksom på at alle besvarte spørsmål vil bli publisert i en anonymisert versjon på denne nettsiden. Hvis vi besvarer ditt spørsmål kan du regne med svar innen to uker. Alle innsendte spørsmål som ikke blir besvart blir slettet etter tre uker.

tegn igjen

Særeie og samboerskap

Publisert: 04.12.2023

Skal flytte m/ kjæreste til leilighet jeg eier 100%(gave fra foreldre), pr nå er begge studenter. Vi må muligens flytte fra leilighet 1,5 år etter innflytting pga jobb, tidligst også da vi ønsker å gifte oss. Før ekteskap og samboerskap <2år, vil leiligheten forbli min uten økonomiske forpliktelser til samboer? Vil samboers krav på bolig endre seg hvis han betaler leie til meg mens vi bor i leiligheten? Hvis vi skulle gifte oss etter å ha flyttet til/fra boligen, vil det da gi samboer noen krav?

Les mer

Oppreisning fra kommunen

Publisert: 04.12.2023
Emneord:

Jeg synes det er vanskelig å forklare situasjonen min i korte trekk, uten å måtte gå i detalj, da den er svært omfattende og sammensatt - men det gjelder et ønske om oppreisning fra kommunen, grunnet en hel oppvekst som har bestått av grov psykisk og fysisk vold, incest, seksuelt misbruk og overgrep - alt mens jeg har vært plassert i fosterhjem, under barnevernstjenesten sin omsorg. Jeg kjenner at dette er mitt siste rop om hjelp, og at jeg er nødt til å gjøre alt jeg kan, for sønnen min.

Les mer

Brannskade av marshmallows

Publisert: 04.12.2023
Emneord:

Sønnen min fikk førstegradsforbrenning med blemmer, etter å ha grillet marshmallows. Den eksploderte på bålet, og havnet på halsen hans. Har vært i kontakt med Coop kundeservice, hvor varen ble kjøpt. De avviser at noe var galt med varen, og sier at sønnen min har tatt noe oppå marshmallowsen. Det gjorde han ikke. Han er 14 år og klarer å grille marshmallows. Forbrukerrådet mener det er feil på vare og personskade, og ba meg sjekke videre mtp erstatning. Hva tenker dere?

Les mer

Ønsker å kreve farskapstest av voksen datter

Publisert: 04.12.2023

Kan jeg kreve DNA-test av en voksen datter? Jeg går ut fra at hennes mor vil fraråde henne å delta i en slik test. Mor og jeg var gift i innpå tretti år. Vi har fire barn, hvorav en av disse jeg er veldig usikker på farskapet. Jeg har senere aldri tatt dette opp med mor da vi ikke er på talefot.

Les mer

Problemer med barnefar allerede før fødsel

Publisert: 04.12.2023

Jeg er blitt gravid med en mann, men vi er ikke samboer. Jeg er høygravid, men han viser null hensyn. Det eneste han bryr seg er at jeg må oppgi ham som far til barnet og har truet meg om å komme i rettssak dersom jeg nekter å gi ham rett til farskap. Jeg ser at det blir mye problemer med denne mannen og ønsker derfor ikke å oppgi ham som far til barnet. Kan jeg nekte å oppgi farskap og er det straffbart? Har han rett til å kreve farskap? Han vet at ungen er hans og kan kreve DNA-test for å bekrefte.

Les mer

Ønsker ikke kontakt med barnefar

Publisert: 04.12.2023

Jeg er blitt gravid men ønsker egentlig ikke ha noe mer kontakt med barnefar. Han vil ha farskap til barnet. Kan jeg velge å oppgi ham som far til barnet, men ikke gi ham noe foreldreansvar. Er det lov?

Les mer

Krav på barnebidrag etter at barnet er 18?

Publisert: 04.12.2023

Vår felles barn fyller 18 år i feb. 2024, vi har hatt 50/50 ansvar. Eksen hadde hjerneblødning i feb 2022. Han har 3 voksne døtre. Jeg har sønnen min 100 % nå. Barnetrygd skal stoppe i feb 2024. Jeg har han annen hvert år med på ferie, men nå må han reise med meg hvert år. Jeg kommer fra Asia, derfor må jeg reise for å besøke familie og kan så klart ikke la han vare hjemme alene. Har jeg rettigheter til å få støtte penger hver måned og støtte til sønnen for ferie fra faren?

Les mer

Vil sønn overta gjeld når han er myndig?

Publisert: 01.12.2023

Jeg er en kvinne på 44 år, for 6 år siden jeg mistet mannen min i en fallulykke. Etter han døde kom flere av hans kredittkortgjeld. Leiligheten er solgt og betalt gjelden. På grunn av mine psykologiske problemer flyttet jeg til utlandet. Noen år etter at jeg kom tilbake dukket det opp flere kredittkortgjelder. De begynte å mase meg. Jeg har ikke midler til å betale. Til slutt bestemte namsmannen at det blir ikke trekk inntil økonomien er i orden. Er min sønn ansvarlig for min gjeld når han fyller 18 år?

Les mer

Fri rettshjelp til samværssaker

Publisert: 01.12.2023

Fri rettshjelp? Samvær.

Les mer

Ønsker å si opp, men får krav om å betale tilbake arbeidsgiver

Publisert: 30.11.2023

Startet i et firma hvor jeg måtte skrive under en kursavtale som ble gjeldene om eksamen var bestått. Kursavtalen fikk jeg aldri en kopi av, ikke arbeidskontrakt heller. Nå ønsker jeg å slutte, men de forlanger at jeg må betale tilbake 17000kr fordi jeg ikke har arbeidet nok timer. Er dette lovlig? Jeg blir også forlanget å jobbe turnus når jeg ikke har noe fast i kontakten. Er oppført hos skatteetaten med 0,00% stilling.

Les mer
1 297