Samliv og samlivsbrudd

Lurer du på noe om eierforhold for samboere og i ekteskap, partnerskap, felleseie, separasjon eller lignende temaer? Du finner våre artikler om dette og mer her.
Lurer du på noe om eierforhold for samboere og i ekteskap, partnerskap, felleseie, separasjon eller lignende temaer? Du finner våre artikler om dette og mer her.

Innhold

Trakassert av eksen på TikTok

23. mai 2023 · spørsmål

Føler jeg blir trakassert av min eks på TikTok. Der hun legger ut videoer av seg selv der hun snakker om sin eks på en ikke god måte. Eksen er meg. Og de fleste følgerne hennes vet hvem hennes eks er. Føler meg trakassert da hun legger ur ting om meg som ikke stemmer som hun har hørt av min eks eks. Min eks har blokkert meg og jeg får ikke sett in holdet i videoene. Vet hun har lagt ut videoer og snakker om meg. Det har hun gjort før. Et brev fra en advokat om at de må slettes er det jeg trenger.

Les mer

Eksmann krever penger tilbake for forsikring

23. mai 2023 · spørsmål

Etter snart 2 år som skilt finner eksmann ut at han har betalt for en forsikring som var min. Jeg spurte han etter ca 6 mnd fra hverandre om det var han som betalte, men fikk til svar at det var jeg som betalte den. Nå krever han tilbakebetalt beløpet han har betalt inn. Er jeg pliktig til å betale disse pengene?

Les mer

Eksmann vil at eksen skal fortsette å betale på lån

23. mai 2023 · spørsmål

Jeg og min mann har bodd sammen i hans foreldres hus i 21 år. De siste 13 år har vi vært gift. 1 år etter min innflytting døde hans far. Planen var at huset skulle seksjoneres til to enheter, og vi skulle overta vår halvpart som forsk på arv. Tok opp lån og pusset opp. Pga en rekke uheldige ting har gjelden vokst, og seksjonering er ennå ikke gjort. Nå vil jeg skilles, og han mener da jeg skal betale videre på lån som er knyttet til huset jeg ikke skal bo i lenger. Det mener ikke jeg. Hva gjør jeg?

Les mer

Krav på tilbakebetaling av fellesmidler brukt på hytte?

22. mai 2023 · spørsmål

Min mann eier en hytte som han ervervet gjennom arv. Etter overtakelse har han betalt eiendomsskatt, husforsikring og oppdatering av bla ladestasjon til bil av fellesmidler. Vi har hatt en avtale hvor investeringer til hytte skulle betales fra hans arv, noe han bare delvis gjort. Har jeg noe krav på tilbakebetaling av de fellesmidler han brukte for å oppdatere egen hytte?

Les mer

Får ikke utbetalt penger etter avdød far

16. mai 2023 · spørsmål

Kan beløp i bank fra 2016 betales ut til barn etter farens død 2016? De vil ikke skrive under på skifte. Beløpet er betalt av meg. Er der et tidsrom de kan frigjøres til barna uten skifte? Kan jeg annullere beløpet i banken?

Les mer

Rettigheter etter partnervold

12. mai 2023 · spørsmål

Jeg ble slått og ranet av min eks-partner, og jeg anmeldte til politiet, og jeg har ingen advokat. Hva er prosedyrene jeg har krav på, vil min eks-partner bli forhindret fra å kommunisere med meg?

Les mer

Kjæresten truer med utkastelse

11. mai 2023 · spørsmål

Jeg har solgt leilighet. Flyttet inn til kjæreste i hennes leilighet. Jeg betaler ikke på husleie eller lånet hennes, men bidrar med annen økonomi. Planen var at hun også skulle selge, slik at vi kunne kjøpe noe sammen. Nå er det blitt litt uenigheter og hun truer av og til med å kaste meg ut. Hun sier hun kan kaste meg ut på dagen pga at jeg ikke har noen rettigheter siden hun er eier av leiligheten og betaler lån og husleie selv. Har jeg noen rettigheter i det hele tatt i et slikt tilfelle?

Les mer

Eksen har nakenvideoer på mobilen

09. mai 2023 · spørsmål

Eksen min har nakenvideoer av meg i et delt album på iPhone jeg ennå har tilgang til. Det er veldig ubehagelig og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun har blokkert meg over alt, og jeg er redd hun skal beholde de mot min vilje eller bruke det mot meg. Jeg får ikke slettet dem. Hva kan jeg skrive til henne og hva har jeg rett til?

Les mer

Eksen selger ikke bolig

09. mai 2023 · spørsmål

Har spørsmål ang bolig oppgjør/salg. Jeg eier en bolig sammen med eks samboer vi har gått fra hverandre i mai 2020. Jeg har flyttet ut i mai 2020. Han har lovet meg til å selge huset i løpet av høst 2020. Jeg leier bolig pr dags dato. Min eks har ikke solgt bolig som VI eier sammen og nekter å kjøpe meg ut. Jeg vil gjerne vite mine rettigheter i den saken. Vi har to barn sammen på 18 og 15 år som bor 50/50. Og som sagt jeg leier bolig nå i 3 år.

Les mer

Gifte seg på Cuba

09. mai 2023 · spørsmål

Jeg skal reise til Cuba og gifte meg utenlands. Dette her virket utrolig komplisert og jeg lurer på hvor er en god plass å starte.

Les mer

Hvordan krever man at skifte skal gjennomføres?

08. mai 2023 · spørsmål

Det sies at særkullsbarn etter avdøde kan kreve at skifte skal gjennomføres. Men hvordan krever man det? Det andre er spørsmål om offentlig skifte. Hva skal til for at skifteretten "uten videre" oppnevner en bobestyrer, og at gebyrer dermed blir vesentlig lavere. Det siste er spørsmål om offentlig skifte. Mener at vi har undertegnet at vi skal foreta privat skifte. Har fått skifteattest. Kan man kreve offentlig skifte i og med at gjenlevende ektefelle ikke samarbeider?

Les mer

Hva har fars nye kone krav på etter dødsfall?

08. mai 2023 · spørsmål

Særkullbarn. Far dør og han var gift på nytt. Det er ektepakt hvor det er ønsket om å sitte i uskiftet bo. Hun mener at hun har særeie på alt privat. Jeg har fått fullmakt av skifteretten til å hente ut kontoutskrifter. Hun har greid å slette alle bankkontoer. Hvordan går jeg videre?

Les mer

Hva har særkullsbarna rett på etter samboers død?

08. mai 2023 · spørsmål

Min samboer overførte sin halvpart av boligen til meg, 4 år siden. Jeg eier da hele boligen. Det er tinglyst. Han er nå død. Kan hans særkullsbarn forlange noe av boligen? Vi hadde ikke barn sammen. Hva med innbo som vi har kjøpt hver for oss?

Les mer

Kan kona selge bilen ved separasjon?

05. mai 2023 · spørsmål

Vi kjøpte en bil med felles lån. Kona har hatt ansvaret for å betale lånet. Hun disponerte. Jeg betalte inn til hennes konto, for å dekke utgiftene. Vi er separert. Hun mener hun eier bilen, og vil bytte den inn i en ny bil. Jeg står oppført i gjeldsregisteret som eier. Kan hun uten videre bytte den inn i ny bil uten mitt samtykke? Lånet er underskrevet av begge.

Les mer

Kan politiet dukke opp uanmeldt med forkynnelser?

04. mai 2023 · spørsmål

Har politiet lov å dukke opp på adressen med besøksforbudspapirer uten å ringe deg først?

Les mer

Trenger hjelp til økonomisk oppgjøre etter separasjon

02. mai 2023 · spørsmål

Jeg og kona eier to hus. Eierbrøk er 50/50. Det er bare jeg som betaler alt for begge husene til tross for at vi står nå med felles gjeld på 2,5 millioner. Hun beholder lønnen sin og betaler ingenting, men betaler noen ganger frivillig bare til mat og klær. Hun betalte bare 200 000 som egenkapital for det første huset. Hvordan skal være det økonomiske oppgjøret ved separasjonen hvis bare jeg som betalte for alt?

Les mer

Hvordan frasier man seg mannens hus

28. apr 2023 · spørsmål

Jeg lurer på hvordan jeg kan fraskriver seg hus til mannen min, jeg vil ikke stå som eier på huset.

Les mer

Må vi skatte av gevinst ved salg av boliger?

28. apr 2023 · spørsmål

Jeg og min ekssamboer står som eiere av 2 boenheter i kartverket. Et hus min eks bor i og en leilighet jeg bor i. I banken har jeg lån på leiligheten og han på huset. I skattemeldingen har vi meldt at jeg eier leiligheten og han huset. Vi har tatt bort hverandres boenhet som sekundærbolig i skattemeldingen. Det vi lurer på er hva som skjer når vi nå skal selge begge boenhetene. Kan vi risikere å måtte skatte for gevinst ved begge boligene vi ikke bor i? Må vi tinglyse endring før salg?

Les mer

Hva har jeg krav på etter skilsmisse?

28. apr 2023 · spørsmål

Gift i 15 år og felles barn. Han eier huset som jeg flyttet inn i, det er blitt bygget på og økt verdien betraktelig etter det. Ble kjøpt hytte i hans navn etter 10 år som gift. Han har en veldig godt betalt reisende jobb, mens jeg har passet barna og jobbet (utbetalt minstelønn). Han betaler lån og det meste, selv om jeg er medlåntaker på hytta og (huset da det skulle bygges på.) Jeg betaler fast innpå felles konto, og kjøper mat, klær til barna ect. utenom det. Hva har jeg krav på ved eventuell skilsmisse?

Les mer

Kan man kreve penger fra eksen for ulønnet permisjon?

28. apr 2023 · spørsmål

Min samboer og jeg skal gå fra hverandre. Vi har fått to felles barn hvor jeg har hatt mye ulønnet permisjon pga mangel på barnehageplass men samtidig bidratt med samme beløp til fellesen (betale huslån, regninger, mat etc). Disse permisjonene har utgjort til sammen nesten et år uten lønn for min del hvor jeg da har brukt sparepenger for å betale min del til husstanden. Vi skal nå gå fra hverandre og jeg ønsker å kjøpe han ut. Kan jeg kreve godtgjørelse for tapt arbeidsinntekt i perioden?

Les mer