Arv

Her finner du artikler og spørsmål om testamente, arverett og flere andre emner innen arv.
Her finner du artikler og spørsmål om testamente, arverett og flere andre emner innen arv.

Innhold

Kan en person med demens skrive fremtidsfullmakt?

29. feb 2024 · spørsmål

Hvordan går man fram når en person med demens har pant i boligen sin? Hvordan kan han selge bolig/gi den fra seg til nærmeste pårørende når han er dement? Han husker oss, men er ikke i stand til å ta vare på økonomien. Vi ønsker å ta over lånet slik at han ikke mister leiligheten. Han har ikke skrevet fremtidsfullmakt. Kan han fortsatt gjøre det nå? Han ønsker å skrive fremtidsfullmakt, men vi er usikker om det vil være gyldig. Hvordan vet vi det? Jeg er stedatter, men ikke adoptert.

Les mer

Kan en av arvingene fortsette å bo i avdødes bolig?

29. feb 2024 · spørsmål

To søstre har valgt privat skifte av boet etter avdød mor som satt i uskiftet bo. Boet består bl.a av nedbetalt bolig. Ved arvelaters bortfall, bodde den ene søsteren på samme adresse (samme boenhet) som arvelater. Hun meldte flytting til denne adressen oktober 2022. Kan denne søsteren lovlig fortsette å bo på adressen før boet er avsluttet? Dersom hun gjør det, følger det noen økonomiske forpliktelser ved dette? Boet består også av kontanter. Kan disse fordeles mellom søstrene?

Emne:
Les mer

Fordele kostnader ved salg av bolig i forhold til arv

29. feb 2024 · spørsmål

Min søster og jeg skal arve 8% hver av vår avdøde fars bolig. Hans kone eier 84% av boligen. Boligen er solgt. Hvordan bør meglerkostnader og øvrige kostnader fordeles? Vi tenker fordeling i forhold til eierbrøk. Håper på raskt svar da boligen solgt, men oppgjør med nye eier ikke er foretatt.

Emne:
Les mer

Arver mine barn min gjeld?

29. feb 2024 · spørsmål

Kan jeg stoppe at mine barn arver gjeld før jeg dør? Har kun løsøre av verdi og ett forbrukslån på 400000kr. Man kan jo fort gå på en smell som arving har jeg lest.

Emne:
Les mer

Tilbakekalle testament

29. feb 2024 · spørsmål

Hvordan kan jeg slette et testament? Jeg ønsker å bare rive det i stykker, men jeg er redd noen har kopi. Kan jeg sette et kryss over testamentet og skrive ugyldig i tillegg til min underskrift? Må jeg ha vitner eller kan jeg gjøre dette aleine?

Emne:
Les mer

Kan hytta jeg fikk i gave i 2009 avkortes som arv i ettertid?

29. feb 2024 · spørsmål

Jeg fikk hytta i gave i 2009 av moren min. Jeg solgte den i 2014. I 2018 ble hun manipulert av min far og søster til å være med i et felles testament, der hun avkorter hytta til forskudd på arv. Arveloven tillot dette i 2018, men ikke i ny lov 2021 slik jeg har forstått? Siden dette ble gjort før 2021, vil dette likevel gjelde etter ny lov? Kan moren min avkorte hytta når den ble solgt av meg i 2014? Hytta ble taksert til 1.2 mill, er det da beløpet pliktdelen avkortes med?

Emne:
Les mer

Kan testamentert arv holdes tilbake?

29. feb 2024 · spørsmål

Min manns bestemor døde nettopp. Vi har hele veien fått vite at det var testamentert rundt 100.000kr til min mann. Bestemorens hus ble solgt før hun døde. Hun hadde kun 2 barn. Jeg har helseutfordringer og min livssituasjon har endret seg, av den grunn vil vi etter hvert slite økonomisk. Vi kjøpte bolig før jeg ble syk. Nå sier de at vi ikke får arven likevel. Har de mulighet til å holde tilbake penger testamentert til min mann? De vil gi oss litt og litt, men vi vil ha hans del og betale lån så vi ikke må selge.

Emne:
Les mer

Har jeg rett på arv etter min manns søsken?

29. feb 2024 · spørsmål

Min mann som snart skal dø har to gamle søstre. Den ene er ugift, barnløs og mye syk, Hun kommer sikkert til å leve en god stund enda. Hvem arver etter henne? Hun har da igjen en søster med 4 barn og meg som er svigerinne. Min mann og jeg har ikke barn. Har jeg i det hele tatt rett på arv fra henne?

Emne:
Les mer

Kan vi ta ut det som står på mors høyrentekonto før hun skal på sykehjem?

19. feb 2024 · spørsmål

Mor sitter i uskiftet bo og er nå på vei til å komme på langtidsplass på sykehjem. Vi er to barn, har skrevet fremtidsfullmakt. Lurer på om vi kan ta ut det mor har på sin høyrentekonto? Mor er klar og orientert.

Les mer

Arver mor etter farmor?

16. feb 2024 · spørsmål

Min far er død, og mor sitter i uskiftet bo. Nå skal min farmors bo deles. Er det da min mor som arver eller er det jeg og mitt søsken?

Emne:
Les mer

Arver vi gjelden?

16. feb 2024 · spørsmål

Mamma døde, hun hadde mer gjeld enn verdier. Eide ingenting av verdi, verken bil eller bolig. Pappa valgte å si fra seg arven grunnet dette, han sa fra i en mail til tingretten. Jeg og min bror hjalp han med dette. Hva skjer videre med saken? All gjelden til mange ulike kreditorer? Det kom ikke noe svar fra tingretten, men vi kontaktet dem og vet de har mottatt mailen fra pappa. Kan vi barn bli holdt ansvarlige for gjelden? hva med mine barn? Barnebarn?

Les mer

Fått skjøtet endret uten å informere medeiere

14. feb 2024 · spørsmål

Vi er 7 søsken hvor en har fått hytte skjøtet over til seg uten at de andre var orientert om det og ikke har skrevet under på det. Er dette juridisk lovlig eller kan de andre forlange det omgjort?

Emne:
Les mer

Har stemor arverett?

12. feb 2024 · spørsmål

Hvor mye arver gjenlevende ektefelle dersom de to ikke har barn sammen, men avdød har to barn fra et tidligere forhold? (Felleseie) Kan barna kreve stemors arv fra hennes slekt? Når kan barna kreve at deres arv blir betalt ut etter at far er død? Kan stemor sitte i uskiftet bo?

Les mer

Jeg har gammel gjeld fra tidligere, hvis jeg dør må min kone betale min gjeld?

07. feb 2024 · spørsmål

Jeg har gammel gjeld fra tidligere. Dersom jeg gifter meg og så plutselig dør må da kona mi da betale gjelden min som hun aldri har hatt noen befatning med?

Les mer

Jeg har flere utleggsforretninger, og har utlegg strekk, hvis jeg dør vil min kone få utbetalt livsforsikring?

07. feb 2024 · spørsmål

Hei. Jeg har flere utleggsforretninger, og har utlegg strekk. For resten av mitt liv. Hvis jeg dør, og min kone får utbetalt livsforsikring, vil namsfogden ta disse pengene?

Les mer

Hva skjer hvis bare halvparten av barna har fått tom av foreldrene?

06. feb 2024 · spørsmål

Hvis 2 barn har fått tildelt tomt av foreldrene og 2 ikke har fått det. Hva skjer ved et eventuelt arveoppgjør? Blir da disse tomtene tatt med i betraktning?

Les mer

Tante og onkel har ikke barn, men har nevøer/nieser. Hvordan blir arveoppgjøret?

31. jan 2024 · spørsmål

Tante og onkel har ikke barn. De har begge 3 nevøer/nieser hver. Vil de arve hverandre med 50% når en dør, og så vil arvingene til gjenlevende arve 75% av hele boet? Dersom de ønsker at det skal deles likt; må de skrive testament?

Les mer

Har blitt testamentet eiendom og midler, men fjern slektning bestrider testamentet

31. jan 2024 · spørsmål

Har blitt testamentet eiendom og midler fra bekjent. Testament opprettet av advokat og advokatfullmektig som oppsøkte testator på sykehjem. Fjern slektning bestrider testament, mener testator ikke var tilregnelig. Testator skåret 17 av 30 på kognitiv test, var av og til forvirret ved oppvåkning etter søvn, kontrollerte egne penger, ikke demens diagnose, sa i følge pleier på sykehjem 1 uke før testament ble skrevet at han ikke ville, men ønsket det 1 uke etter og skrev da testament. Hva gjør jeg?

Les mer

Får man beskjed hvis slektninger man ikke har kontakt med går bort?

23. jan 2024 · spørsmål

Min morfar anerkjente aldri min mor som sitt barn offentlig, men betalte barnebidrag. Min mor har gått bort. Vil rette myndighet kontakte meg ved hans bortgang? (Kan jeg melde meg i et register etc. i forkant?)Jeg er alene i første arvegangsklasse. Bekymringen dukket opp da jeg ikke hørte noe fra tingrett etc. da min farmor gikk bort (etter at min far gikk bort) og jeg også her var første arvegangsklasse (sammen med en tante jeg ikke har kontakt med) uten å bli informert om farmors bortgang

Les mer

Eksen vil unndra sin bolig fra barnas arv

22. jan 2024 · spørsmål

Eksen skal kjøpe hus av sin bror. Broren har to hus på samme tomt. Eksen skal gå inn i brorens boliglån og skal betale halvparten av gjelden. Eksen og familien vil ikke at våre felles barn arver huset hvis han dør. De vil at broren får hele huset tilbake. Kan han gjøre det?

Emne:
Les mer