Barn og foreldre

Lurer du på noe om barns rettigheter, foreldrerett, barnebidrag eller lignende temaer? Du finner våre artikler om dette og mer her.
Lurer du på noe om barns rettigheter, foreldrerett, barnebidrag eller lignende temaer? Du finner våre artikler om dette og mer her.

Innhold

Arv ved adopsjon

18. apr 2024 · spørsmål

Min sønn døde, han etterlot seg et barn. Moren giftet seg på nytt og barnet ble adoptert av den nye mannen. Har mitt barnebarn rett på arv når jeg dør?

Les mer

Barnefar vil ikke skrive samværsavtale

04. apr 2024 · spørsmål

I romjulen gikk barnefar fra meg og sov hos kompiser, mens jeg hadde barna fullt og alt av kostnader + lån på felles hus utenom strøm. Dette gjelder ennå. Han unngår avtale om barnebidrag. Han ønsker en avtale hvor barna og jeg blir boende i huset til jeg er ferdig å studere og kan ta over lånet, men han unngår å lage denne og bruker det imot meg. Skal jeg flytte får jeg utgifter med å rydde opp rotet hans og prosjekter i huset jeg må få fikset etter han. Hvilke rettigheter har jeg?

Les mer

Bør en person som er under vergemål ha en fremtidsfullmakt?

25. mar 2024 · spørsmål

Bør en person som er under vergemål ha en fremtidsfullmakt?

Les mer

Jeg har ett barn på 9 år og har hatt barnet 50/50, siden brudd for 2 år siden, men ingen signert samværsavtale. Den ene parten ønsker å flytte.

07. feb 2024 · spørsmål

Ett barn på 9 år. Hatt 50/50 siden brudd for 2 år siden, men ingen signert samværsavtale. Den ene parten ønsker å flytte til nabokommune, ca 20 min i bil. Ser for seg å kjøre barnet til skole, fritidsaktiviteter osv. Er det slik at dersom den som blir værende igjen ønsker å ta dette til retten, vil vedkommende automatisk vinne retten til mer enn 50%?

Les mer

Ved mistanke om at den ene forelder ikke er grei mot sine barn. Legger så inn en bekymringsmelding til barnevernet

07. feb 2024 · spørsmål

Ved mistanke om at den ene forelder ikke er grei mot sine barn. Legge så inn en bekymringsmelding til barnevernet. Spørsmål: er et anonymt varsling mulig eller kommer melder til å bli involvert i saken.? Er varsler beskyttet.

Les mer

Eksmann har ikke betalt fastsatt barnebidrag

29. jan 2024 · spørsmål

Min kjærestes eks-mann har kun betalt 30 % av fastsatt barnebidrag (fra NAV etter klage). Han har da opparbeidet seg en gjeld på resterende. Han har nylig sluttet i jobben og nå søkt NAV om å sette ned satsen. Trolig vil han søke om å få ettergitt denne gjelden også. Vil hun kunne få hjelp av advokat til å sørge for at gjelden blir innfridd?

Les mer

Hvem kan være verge for en på sykehjem?

16. jan 2024 · spørsmål

Hvem kan være verge til en person som bor på sykehjem og som ikke kan ivareta sine egne interesser.

Les mer

Far krever for høyt barnebidrag

04. jan 2024 · spørsmål

I fjor tok sambueren min dattera våres fra barnehagen og kjørte til krisesenteret. Alt det planlagte hen i god tid i forveien med advokaten sin. Om sommeren hadde jeg 3 jobber, døgnet rundt for å beholde barnet. Retten er ikke avgjort ennå. Han holder dattera mot samvær. Jenta var født og vokst opp i et annet land. Han hadde søkt på barnebidragene fra meg. Ut av inntektene beregnet veldig høg bidragssats og jeg må tilbakebetale den også. Nå har jeg ikke jobb, inntekter, kan ikke betale.

Les mer

Kan NAV gå etter formue for å beregne bidrag?

15. des 2023 · spørsmål

Jeg er skilt og har barn med min eks, i bidragspliktig alder og bor hos henne. Jeg har en ny partner som er britisk og vi ønsker å stifte hjem sammen i UK. Jeg tenker fortsatt å betale bidrag for mitt/mine barn, men lønnen kan bli en annen i forhold til hva den er i dag. Kan NAV gå etter formue jeg har i Norge for å dekke opp tapet? Kan NAV under noen omstendigheter gå etter formue i Norge eller utlandet for å dekke inn bidrag? Eller er det kun kapitalinntekt de kan røre?

Les mer

Kan man motta barnebidrag etter at man er blitt voksen?

11. des 2023 · spørsmål

Kan man få utbetalt barnebidrag etter at man er blitt voksen dersom det aldri ble utbetalt?

Les mer

Må jeg tilbakebetale foreldrepengene dersom en annen viser seg å være biologisk far?

11. des 2023 · spørsmål

Jeg er sammen med en dame og vi har fått et barn sammen. Det var litt tvil om hvem som kunne være faren. Vi valgte å gå for at jeg var faren slik at jeg er oppført som far og har nå startet pappaperm. Nå ønsker han andre å gjennomføre farskapstest. Må jeg tilbakebetale foreldrepengene jeg har fått utbetalt dersom det skulle vise seg at han er barnets biologiske far?

Les mer

17 år gammel jente vil ikke bo hjemme

11. des 2023 · spørsmål

Jeg er 17 år og bor med far og stemor som ikke innser hvilke psykiske skader jeg får ved deres oppførsel. Hvilke rettigheter har jeg? Kan jeg flytte inn hos noen andre hvor jeg føler meg trygg?

Les mer

Min datter ønsker ikke samvær med meg

11. des 2023 · spørsmål

Min datter ønsker ikke samvær med meg. Jeg røyker ikke, drikker ikke og har aldri utsatt henne for omsorgssvikt, men jeg kan ikke gi henne den luksusen som far kan - til tross for mye drikking og ingen emosjonell omsorg. Hun begynner på videregående skole neste år. Jeg kan flytte til den kommunen så hun kan bo hos meg, hvilket hadde vært det beste for henne ettersom hun sliter med psykiske utfordringer. Likevel holdes jeg utenfor. Kan bidrag fortsatt kreves? Og hva kan jeg gjøre? Familievernkontoret hjalp ingenting.

Les mer

Ønsker å kreve farskapstest av voksen datter

04. des 2023 · spørsmål

Kan jeg kreve DNA-test av en voksen datter? Jeg går ut fra at hennes mor vil fraråde henne å delta i en slik test. Mor og jeg var gift i innpå tretti år. Vi har fire barn, hvorav en av disse jeg er veldig usikker på farskapet. Jeg har senere aldri tatt dette opp med mor da vi ikke er på talefot.

Les mer

Problemer med barnefar allerede før fødsel

04. des 2023 · spørsmål

Jeg er blitt gravid med en mann, men vi er ikke samboer. Jeg er høygravid, men han viser null hensyn. Det eneste han bryr seg er at jeg må oppgi ham som far til barnet og har truet meg om å komme i rettssak dersom jeg nekter å gi ham rett til farskap. Jeg ser at det blir mye problemer med denne mannen og ønsker derfor ikke å oppgi ham som far til barnet. Kan jeg nekte å oppgi farskap og er det straffbart? Har han rett til å kreve farskap? Han vet at ungen er hans og kan kreve DNA-test for å bekrefte.

Les mer

Ønsker ikke kontakt med barnefar

04. des 2023 · spørsmål

Jeg er blitt gravid men ønsker egentlig ikke ha noe mer kontakt med barnefar. Han vil ha farskap til barnet. Kan jeg velge å oppgi ham som far til barnet, men ikke gi ham noe foreldreansvar. Er det lov?

Les mer

Krav på barnebidrag etter at barnet er 18?

04. des 2023 · spørsmål

Vår felles barn fyller 18 år i feb. 2024, vi har hatt 50/50 ansvar. Eksen hadde hjerneblødning i feb 2022. Han har 3 voksne døtre. Jeg har sønnen min 100 % nå. Barnetrygd skal stoppe i feb 2024. Jeg har han annen hvert år med på ferie, men nå må han reise med meg hvert år. Jeg kommer fra Asia, derfor må jeg reise for å besøke familie og kan så klart ikke la han vare hjemme alene. Har jeg rettigheter til å få støtte penger hver måned og støtte til sønnen for ferie fra faren?

Les mer

Vil sønn overta gjeld når han er myndig?

01. des 2023 · spørsmål

Jeg er en kvinne på 44 år, for 6 år siden jeg mistet mannen min i en fallulykke. Etter han døde kom flere av hans kredittkortgjeld. Leiligheten er solgt og betalt gjelden. På grunn av mine psykologiske problemer flyttet jeg til utlandet. Noen år etter at jeg kom tilbake dukket det opp flere kredittkortgjelder. De begynte å mase meg. Jeg har ikke midler til å betale. Til slutt bestemte namsmannen at det blir ikke trekk inntil økonomien er i orden. Er min sønn ansvarlig for min gjeld når han fyller 18 år?

Les mer

Fri rettshjelp til samværssaker

01. des 2023 · spørsmål

Fri rettshjelp? Samvær.

Les mer

Eks har fått samboer, endres barnebidraget?

29. nov 2023 · spørsmål

Min x har fått seg ny samboer, endrer dette noe på barnebidraget til min datter? Jeg har henne 100 % (enslig forsørger). Skal han ut med høyere bidrag siden de nå blir to i huset? Eller er det kun ved giftemål?

Les mer