Gave fra mor ble til forskudd på arv
Min mor bodde i uskiftet bo, var kreftsyk og jeg pleide henne hjemme (omkring 9mnd), slik at hun fikk oppfylt ønsket om å dø i egen seng. Mor var "klar og orientert" frem til sin siste dag. Hun og min brors forhold var preget av psykisk vold. Mors sterkt motiverte testamente ble ikke gjeldende pga. pliktdelsarv. Mor gav meg kr 200 000,- i gave for pleie og årsstøtte, dette har bror fått omgjort til forskudd arv. Total arv på 6,1 million. Må jeg godta at mors rett til å gi gave fratas henne?
Svar:
Gavegiver/arvelater som i levende live gir en som for vedkommende får realitet for ham/henne i live er som utgangspunkt en livsdisposisjon. Hvis mor mente dette var en gave - som ikke skulle være forskudd på arv -, og overførte pengene til deg, så hun mistet disposisjonsretten over dem, så er det som utgangspunkt en gave. Det som da eventuelt kan bli en utfordring er hvis gaven er gitt så tett tidsmessig mot hennes bortgang, at den likevel anses å være en dødsdisposisjon. Er man, objektivt sett, på dødsleiet så vil gaven likevel kunne kreves omstøtt av øvrige livsarvinger, jf. arveloven § 40 annet ledd.
Hvorvidt dette var en gave som objektivt sett da skal regnes som en dødsdisposisjon eller ikke, vil da avhenge av hvor lang tid det var mellom gaven og hennes bortgang, men også om gaven var ment som en del av en gjensidig bebyrdende avtale mellom deg og henne for stell og pleie i livets siste fase. Juridisk teori trekker i retning av at slike gjensidige bebyrdende disposisjoner kan anses bindene selv om de er gitt på dødsleiet.