Lån

Innhold

Jeg lånte et stort beløp av min venn, uten å skrive en kontrakt, men ønsker å skrive kontakt på dette lånet

07. feb 2024 · spørsmål

Hei. For 5 år siden lånte jeg et stort beløp til en venn (120.000 kr), uten å skrive kontrakt på privat lån. Det vil jeg imidlertid gjøre nå, og jeg har i den anledning noen spørsmål jeg håper dere kan svare på. Ser at en kontrakt bare er gyldig i 10 år. Gjelder dette uansett? Og kan jeg skrive en kontrakt på et lån selv om det er gått 5 år siden han fikk pengene? Må jeg presisere dette i kontrakten? Takk.

Les mer

Må ektemannen betale billånet?

12. des 2023 · spørsmål

Jeg og min mann har vært gift i 3 år. For fem år siden kjøpte jeg en bil for 8. Kjøpet ble delfinansiert med et salgspantlån på 6. En dag kjørte jeg bilen til tross for at jeg var beruset. Jeg kjørte av veien, og bilen fikk store skader. Verdien av bilen med skade ble vurdert til 4. Forsikringsselskapet nektet å dekke skaden fordi jeg ikke var edru da jeg kjørte, og lånet på bilen stod fortsatt til rest med 6. Jeg misligholdt lånet, og bilen ble solgt for 4. Jeg skylder banken fortsatt 2. Må mannen min betale?

Les mer

Banken har gitt min sønn på 19 år lån han ikke klarer å betjene

16. okt 2023 · spørsmål

Kan en bank gi ungdom ubegrenset lån? Min 19 åring har fått lån på 404.600 kroner i sparebank 1 som han ikke klarer å betjene.

Les mer

Hvordan blir jeg fjernet som medlåntaker på et billån med tidligere kjæreste?

10. okt 2023 · spørsmål

Jeg står som medlåntaker på et billån med min tidligere kjæreste. Det er 1 år siden det ble slutt mellom oss, han har enda ikke fjernet meg fra billånet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil ikke være på et billån til en bil jeg ikke bruker. Jeg har vært i kontakt med banken flere ganger, de sier at det er han som må sette i gang prosessen for å få meg fjernet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Les mer

Belåne felles bolig

02. okt 2023 · spørsmål

I en situasjon hvor et par som eier en bolig sammen avslutter forholdet, men hvor begge forblir eiere av boligen, kan en av partene ta opp nye lån uten samtykke av den andre eieren (så fremt verdivurderingen av boligen viser en høyere verdi enn saldo på eksisterende lån)?

Les mer

Medlåntager i et hus jeg ikke eier

31. jul 2023 · spørsmål

Min eks tok opp startlån i 2013 da han kjøpte hus med daværende samboer. I 2014 kjøpte vi hus som ble fullfinansiert av bank og kausjonist. Av en eller annen grunn som jeg ikke husker nå fikk han meg til å bli medeier i lånet han tok opp i 2013, tror han sa det hadde noe med sikkerhet eller at det var en del av vårt lån. Nå vil han at jeg fortsatt skal være med å betale på et lån jeg aldri har hatt noe med. Juridisk står jeg som medlåntager, men lånet ble utbetalt 2013 et år før vi møttes.

Les mer

Eks betaler ikke sin del av lånet

16. mai 2023 · spørsmål

Jeg har en venninne som har vært igjennom et samlivsbrudd , hun hadde et felles lån med daværende samboer. Hun får nå ikke dialog med han og blir nå sittende å betale lånet alene for å unngå mislighold. Hva er hennes rettigheter når det gjelder felles lån?

Les mer

Må eksen betale sin del av lånet?

28. mar 2023 · spørsmål

Tok opp et lite boliglån med eksen, jeg var hovedlåntaker og eksen medlåntaker. Vi overførte boligen 100 % i mitt navn som gave i ektepakt om særeie og er registrert i Brønnøysundsregisteret og kartverket. Rent juridisk, hvis jeg nå selger boligen og innfrir min del av lånet, må eksen da innfri sin del "fra egen lomme" siden eksen ikke har eierandel i boligen?

Les mer

Venn betaler ikke tilbake lån

16. mar 2023 · spørsmål

Jeg har lånt bort penger til en jeg var god venn med før, det første lånet hans var for snart 7 mnd siden, han spurte om mer og skulle betale da han fikk lønn. Det har nå gått totalt 7 mnd siden start og han skylder meg fortsatt 4400 kr, han har lovet å betale lenge nå og kommer stadig på nye unnskyldninger til å ikke betale. Jeg er lærling med dårlig lønn som nå virkelig trenger de pengene til mine egne regninger og utgifter.

Les mer

Betale på lånet til ekskjæresten

13. jan 2023 · spørsmål

Spør for en venninne som har gått ut av et forhold. Hun tok opp et lån og kjæresten kjøpte båt for de pengene og står i hans sitt navn. Og han hjelper ikke til å betale ned på lånet. Og venninna mi sitter igjen med dette lånet alene og betaler. Finnes det en løsning eller råd?

Les mer

Mor med alzheimer har tatt opp lån

16. des 2021 · spørsmål

Mor tar opp forbrukslån (380 000 kr) i mars 2021, mens hun er under utredning for demens. I juni 2021 får hun diagnosen Alzheimer. Er det mulig å gjøre noe med dette lånet, på grunnlag av situasjonen?

Les mer

Tilbakebetaling av privat lån

23. aug 2021 · spørsmål

Jeg har en venn som har lånt noe penger til en han kjenner, og som lovet å gi pengene tilbake. Alt er dokumentert på meldinger og på Vipps. Nå har det gått flere måneder over tilbakebetalingsfristen og vennen min har flere ganger purret og gitt nye frister som heller ikke overholdes. Hvordan kan han gå frem for å få pengene tilbake? Bør han snakke med advokater, konfliktråd e.l.?

Les mer

Venn vil betale 100 000 kontant

05. jan 2021 · spørsmål

Jeg har lånt en stor sum til en venn av meg. Han vil nå begynne å betale tilbake, og sier han kommer til å betale meg kontant; i første omgang 100 000 kontant. Jeg svarte at det er altfor mye kontant, og at det nok overskrider hva som er lov. Jeg spurte ikke hvor han får de kontantene fra, da det ikke angår meg hvor han får pengene fra. Hvor mye har han lov til å gi meg kontant som tilbakebetaling på lånet, og eventuelt hvor lang tid må det gå før han igjen kan gi denne maksgrensen?

Les mer

Far betaler ikke tilbake lån til datter

04. jan 2021 · spørsmål

Min datter som er 20 år har lånt 50 000kr til sin pappa, vi er separert. Han lovte å betale tilbake pengene den 1/11-20. Men har ikke fulgt avtalen og gjort dette. De har kun en muntlig avtale om at han kunne låne disse pengene et halvt år frem til nov. -20. Hvordan skal man gå frem med dette? Han sier han ikke har de pengene så hun må få det seinere. Hadde vært fint å få noen råd hvordan gå frem i saken.

Les mer

Ny samboer vil nedbetale lån

13. nov 2020 · spørsmål

Jeg eier bolig, har 2 voksne barn. En mangeårig kjæreste skal bli min samboer. Han eier ikke bolig, men har nå arvet 500 000 som han ønsker skal brukes til nedbetaling av mitt lån. Han ønsker at jeg skal fortsette å eie bolig alene, da han har kun 1 barn han ikke har kontakt med som han ikke ønsker at skal arve ham. Han ønsker derfor ikke å være medeier i bolig. Vil hans sønn ha noen rettigheter etter at vi har vært samboere i noen år om min samboer dør først?

Les mer

Få tilbake privat lån

29. okt 2020 · spørsmål

Har lånt ut penger til en kollegas firma fra min egen. 300 000,- i kapitallån. Har i flere år blitt lovet å få dette tilbake, men begynner å gi opp. Har fått tilbake halvparten, men kan jeg kreve in resterende på noen annen måte?

Les mer

Låne penger til foreldre

04. aug 2020 · spørsmål

Jeg ønsker å gi et privat lån til mine foreldre i forbindelse med at de kjøper en ny bolig med livsløpsstandard. Lånet skal være rente og avdragsfritt så lenge de lever, evt så lenge de har behov for å eie boligen. Men ved et arveskifte skal summen tilbakebetales, justert for inflasjon. 1) er det noen skattemessige forhold vi trenger å vite om? Hva skal rapporteres? 2) er det noen standardkontrakt for et slikt lån? 3) er det noe vi bør tenke på i forhold til andre arvinger (dvs mine søsken)?

Les mer

Får ikke tilbake penger fra venn

21. jul 2020 · spørsmål

Jeg har betalt 3000 kroner til en «venn» for å hjelpe å betale for hotell. Har nå vært i kontakt med hotellet som sier det ikke ble betalt noe ved avbestilling! Han som har stjålet dette og bare krevd mer hver uke sitter nå inne (annen sak) og det er ikke mulig med oppgjør da han nekter å betale. Hva gjør jeg?

Les mer