Ekssamboer har startet AS for å slippe barnebidrag

Publisert: 18.04.2023

Min ekssamboer var selvstendig næringsdrivende før jeg og barna flyttet ut pga store familiekonflikter. Ekssamboer beholdt hus og leilighet mm. Ekssamboer forandret så firmaet sitt til å bli et AS hvor han ansatte seg selv og ga seg selv så lav inntekt at han fikk lav bidragsevne (før tjente han ca 750 000,- i året). Jeg jobber 100 % og har full bidragsevne. Kan NAV skjønnsligne ekssamboers inntekt? Ekssamboers firma går meget bra med stort overskudd hvert år.

Svar:

NAV kan skjønnsmessig fastsette din tidligere samboers inntektsevne. Om han driver det samme firmaet nå som tidligere - med unntak av endring i organisasjonsform, vil de nok vurdere hva han tidligere har tjent og be om dokumentasjon for hvorfor han nå gir seg selv lavere inntekt.

Det er viktig å merke seg at selv om han har en lav fastlønn, så skal også bonuser og utbytte fra selskapet vektlegges ved vurdering av hans bidragsevne, slik at han over tid ikke kan forvente at NAV skal vektlegge kun den fastlønnen han selv har gitt seg.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: