Elsparkesykkelen oppfyller ikke krav til forsikring

Publisert: 21.03.2023

Ang elsparkesykkel forsikring. Jeg anskaffet en slik (elektrisk enhjuling) for over 2 år siden, da var det ingen krav til forsikring. Fra 1/1-2023 er det nå lovpålagt. Men, min enhjuling oppfølger ikke krav til å kunne få den forsikret, da den har en større toppfart enn hva loven nå sier. Hva er liksom meningen jeg (og alle andre i lik situasjon) skal gjøre med min 25 000 kr enjuling? Ingen vil selvfølgelig kjøpe den brukt, nå når den er ulovlig. Forventes det at vi bare skal kaste dem?

Svar:

Det er ikke ulovlig å eie disse elsparkesyklene, selv om det nå er ulovlig å bruke dem. Det er heller ikke ulovlig å selge dem nå, men en selger vil ha et ansvar for å opplyse at den ikke lenger er lovlig å bruke. Hva du velger å gjøre med din enhjuling er opp til deg, så lenge det er lovlig.

Stortinget har rett til å lage lover som forbyr bruken gjenstander som tidligere var lovlige, uten at dette automatisk gir rett til kompensasjon fra staten. I enkelte tilfeller kan man ha krav på erstatning eller kompensasjon hvis staten beslaglegger eller på annen måte forhindrer bruken av eiendeler (vanligvis med tanke på fast eiendom), men jeg kan ikke se at det er tilfellet vedrørende elsparkesykler som ikke oppfyller dagens krav til lovlig bruk.

Del denne artikkelen: