Flytte hjem til Norge med barn

Publisert: 27.10.2023

Jeg har en venninne som har flyttet til USA og giftet seg med en som bor der. Hun er diagnostisert med borderline. Mannen hennes jobber i marinen i USA. De har fått et barn nå i oktober som hun vil ha med til Norge, men mannen hennes truer med å sende henne på mental sykehus om hun tar babyen fra han. Hvordan skal man gå frem med dette om hun vil gjøre det uten at han vet noe om det?

Svar:

Dersom barnet er født i USA og bor der ved samlivsbruddet, så er det der saken må behandles, om hun ønsker å flytte til Norge med barnet og barnets far ikke samtykker. Dere må søke råd fra en advokat i den staten hun er bosatt, for å få opplysninger om hvordan dette spørsmålet vurderes der.

Ut fra et norsk perspektiv vil man alltid vurdere hva som er til et barns beste. Der ser man på hvem barnet er mest knyttet til, hvilke omsorgstilbud hver av foreldrene kan tilby mv. Det er klart at en psykisk lidelse vil være en del av den vurderingen, men det er ikke nødvendigvis slik at det vil bli avgjørende, om hennes tilstand er under kontroll med medisiner for eksempel. Her må man se på helheten og gjøre en vurdering av hvor barnet vil få det best og bli best ivaretatt, og hvem som er best egnet til å sørge for at barnet får kontakt med begge foreldrene gjennom oppveksten.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: