Kan jeg få igjen innskutt egenkapital fra felles bil ved samlivsbrudd?

Publisert: 11.09.2023

Har nettopp vært gjennom et samlivsbrudd. Boligen er solgt og fordelt likt. Vi hadde en bil som kun står på meg. Bilen kostet 580.000. Jeg betalte inn 100.000 av mine egne sparepenger, sammen la vi inn 300.000 som vi tok opp i lån på huset. Vi tok opp lån på resterende beløp. Bilen er i dag verd ca 300.000 og resterende lån er på 150.000. Jeg har hatt ca 50. 000 i utgifter på bilen som jeg har betalt. Hvordan løser vi dette? Jeg ønsker jo å få ut mine sparepenger igjen som også var avtalen.

Svar:

Investering i bil innebærer som oftest et visst påregnelig tap, men det er avtalefrihet ved det økonomiske oppgjøret, - og dersom dere var (og er) enige om at du skulle få igjen egenkapitalen (i form av samme beløp) ved brudd eller salg av bilen, ser det ut til at det finnes nettoverdi fortsatt for beløpet, og for utgiftene du nevner. Hvis du ønsker å beholde bilen, og den allerede står i ditt navn alene, trenger dere ikke å gjøre noe annet enn å påse at billånet og forsikring etc. også står i ditt navn alene.

Alternativt kommer dette an på om dere var gift eller samboere, og om dette var egenkapital du evt. kan kreve skjevdelt (hvis dere var gift).

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: