Ønsker ikke telefoner fra jobb når hjemme med sykt barn
Var hjemme med sykt barn. Min avdelingsleder prøvde og kontakte meg flere ganger, før regionsleder ringte. Svarte telefonen og fikk beskjed om at avdelingsprøvde å kontakte meg. Sa fra at mitt barn var prioritet 1.Tok kontakt med avdelingsleder. Han spurte om det han lurte på, så sa jeg fra at jeg ikke satte pris på konstant ringing og at jeg ville ta kontakt, når jeg var tilgjengelig. Fikk da servert at jeg aldri gjorde det jeg skulle og at jeg bedriver med sabotasje. Avdelingsleder skrek i telefonen. Er dette lov?
Svar:
Situasjonen kan vurderes ulikt alt ettersom du har hatt omsorgspermisjon med eller uten lønn. Ved omsorgspermisjon uten lønn, er du fritatt for arbeidsplikt. Hvis du derimot har lønn fra arbeidsgiver, vil du kunne ha arbeidsplikt etter de konkrete omstendighetene, dvs. barnets sykdomsbilde og eventuelt tolking av din arbeidsavtale.
At du har lovlig fravær fra arbeidsplassen med lønn, vil ikke si at du ikke har plikt til å utføre dine plikter som ansatt, så langt de er forenlige med din tilstand. Hvis du er hjemme med sykt barn, så forutsetter jeg at din helse er tilfredsstillende, slik at du kan yte et passende arbeide, slik som å snakke i telefonen om arbeidsforhold. Jeg forstår det slik at du har provosert din leder ved å ikke ta telefonen, men "høflighet er gratis", så din leder burde ikke reagere uforskammet, om det er tilfelle. På den annen side har du også plikt til å la deg lede og instruere i den arbeidstiden som du får betalt for. Unntak vil gjelde om du må ta deg av barnet ditt slik at du ikke er tilgjengelig på grunn av barnets sykdomstilstand. Men, å være hjemme med sykt barn med lønn, er ikke det samme som ekstra fritid eller ferietid. Du er underlagt arbeidsgivers styringsrett så lenge det faller innenfor dine arbeidsplikter og arbeidsmuligheter i den situasjonen du er i, så lenge det ikke vanskeliggjøres av ditt barns sykdomssituasjon. Blir det spørsmål om dette, så kan lege kontaktes som kan gi en utfyllende attest for nødvendig håndtering av barnets sykdomssituasjon, evt. prioriteringer mellom ivaretakelse av barnet og ivaretakelse av dine arbeidsoppgaver. Det vil være en selvfølge at du må prioritere barnets behov, men det må være en reell prioritering og ikke ligge bekvemmelighetshensyn til grunn for å nekte å snakke med arbeidsgiver i telefon. Hvis du derimot har fått fri uten betaling, og tar ut omsorgspermisjon, har du tiden til din eksklusive rådighet og kan avgjøre selv om du vil håndtere arbeidsforholdet under fraværet fra arbeidsplassen.