Rettsrådsmonopolet og tolkning av rettshjelpbegrepet

Publisert: 27.05.2022
Emneord:

Jeg har et spørsmål angående rettsrådsmonopolet, og hvor vidt begrepet rettshjelp skal tolkes. Jeg driver med konsultasjon, og ønsker å skrive tilbud på offentlige anskaffelser for private bedrifter. Etter å ha lest om rettshjelperbegrepet ser jeg at søknader til det offentlige faller under, men slik jeg ser det, er et tilbud ikke det samme som en søknad, da det som inngår i et tilbud er kun markedsføringsmessig informasjon om selskapet og konkrete forhold hos bedriften.

Svar:

Dette er ikke forbudt etter domstolsloven.
§ 218.
Den som vil utøve rettshjelpvirksomhet, må ha bevilling som advokat etter § 220. Med rettshjelpvirksomhet menes ervervsmessig eller stadig yting av rettshjelp.
Fra bestemmelsen i første ledd første punktum gjelder følgende unntak:
1. Den som har juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap, men ikke har advokatbevilling, kan yte rettshjelp.
2. Den som har bevilling som statsautorisert revisor eller er registrert som revisor, kan bistå med utferdigelse av skattemeldinger, skatteklager og andre henvendelser til skattemyndighetene.
3. Den som har tilfredsstillende utdannelse innen spesielle rettsområder kan av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet gis tillatelse til å yte rettshjelp på området. Når særlige grunner foreligger, kan Tilsynsrådet gi tillatelse til spesielle rettshjelptiltak.
4. Kongen fastsetter ved forskrift i hvilken utstrekning og på hvilke vilkår utenlandske advokater​1 skal ha adgang til å yte rettshjelp.
Den som yter rettshjelp etter annet ledd, dennes ansatte og andre hjelpere har plikt til å bevare taushet overfor uvedkommende om det de i forbindelse med rettshjelpvirksomheten får vite om noens personlige forhold eller drifts- og forretningsforhold. Dette gjelder ikke dersom ingen berettiget interesse tilsier taushet.
Den som yter rettshjelp etter annet ledd kan ikke yte rettshjelp under rettergang med mindre vedkommende har rett til å være prosessfullmektig eller forsvarer i medhold av lov eller etter særskilt tillatelse fra retten i den enkelte sak.
Rettshjelp kan ytes av enhver i den utstrekning rettshjelpen er nødvendig for å yte god og fullstendig hjelp i annen virksomhet. Slik rettshjelp kan også ytes uten tilknytning til oppdrag innen hovedvirksomheten. Fjerde ledd gjelder tilsvarende.
Rettshjelp kan dessuten ytes av stat og kommune

Med vennlig hilsen, advokat Ådne Jareld

Del denne artikkelen: