Farskap og uenighet om graviditet

Publisert: 07.01.2022

Jeg og en kollega hadde samleie. Hun lovet meg at vi ikke skulle få barn og sa at hun var steril. Nå forteller hun meg at hun er blitt gravid. Jeg mener at hun skal ta abort, men det mener ikke hun. Jeg føler meg ganske lurt. Hun sier at jeg ikke trenger være far og kan stå ukjent. Er det mulig å lage en kontrakt der det står at jeg har donert henne sæd og at det er det? Jeg er i ingen posisjon til å få et barn. Det er egentlig ikke hun heller, ettersom hun verken har jobb eller utdanning. Hun vil ikke høre på meg. Jeg ønsker ikke bli lurt igjen.

Svar:

Mor er i sin fulle rett til å bestemme om svangerskapet skal gjennomføres eller avbrytes.

Det er dessverre ikke mulig å registrere deg som sæddonor, og frita deg for de forpliktelser som følger med et farskap, når donasjonen ikke er skjedd gjennom en formell sæddonasjonsprosess.

Dersom mor velger å gjennomføre svangerskapet vil du kunne bli registrert som barnets far. Dette innebærer både rettigheter og plikter. Blant annet vil du kunne kreve å få ha kontakt med barnet. I forhold til det økonomiske aspektet så vil du være ansvarlig for å betale barnebidrag. Videre vil barnet ha rett til arv etter deg.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: