Farskap

Innhold

Bror har ukjent arving

06. mai 2022 · spørsmål

Har en bror som er død. Har fått problemer med en "arving" "sønn" Det har lenge vært tvil om avdødes farskap til han som nå begynner å lage litt bråk. Kan vi på noe måte kreve at han tar en test for å fastslå hans tilhørighet til far er reell. Det må og nevnes at det ikke har vært noe kontakt mellom far og "sønn".

Les mer

Ønsker DNA-test av far

25. mar 2022 · spørsmål

Jeg ble født i 1978. Mor hevder at hun vet hvem far er. Far skulle testes ved blodprøve og ble bekreftet far ved dom. Jeg fikk nytt hjem og fikk etter hvert skriv om farskap. Det var en lang vei å gå for å få tak i papirer, og mener at det kan ha vært noe som het utenlandsarkiv, siden far er utenlandsk og det var på 70-tallet. Dokumentet var lagret i en safe, som er stjålet, og jeg ønsker papirene. Domstolene finner ikke skrivet. Hvor kan jeg lete, og kan man evt kreve en DNA-test av biologisk far?

Les mer

Spørsmål om DNA og farskap

01. feb 2022 · spørsmål

Er det noen som kan gi meg informasjon i forhold til DNA-farskap? Jeg har funnet min halvbror/onkel via Myheritage. Han har 2 brødre der en er død og den andre mener å ikke ha kjennskap til dette, hans far er også død. Halvbror/onkel vil hjelpe meg så godt han kan for at jeg skal få svar på dette, men hvordan går jeg/vi frem? Han har ingen kontakt med broren som lever. Hva kan jeg forholde meg til? Å ved evt DNA-test, hvem betaler for slikt? Er det mulig å få DNA av avdøde?

Les mer

Farskap og uenighet om graviditet

07. jan 2022 · spørsmål

Jeg og en kollega hadde samleie. Hun lovet meg at vi ikke skulle få barn og sa at hun var steril. Nå forteller hun meg at hun er blitt gravid. Jeg mener at hun skal ta abort, men det mener ikke hun. Jeg føler meg ganske lurt. Hun sier at jeg ikke trenger være far og kan stå ukjent. Er det mulig å lage en kontrakt der det står at jeg har donert henne sæd og at det er det? Jeg er i ingen posisjon til å få et barn. Det er egentlig ikke hun heller, ettersom hun verken har jobb eller utdanning. Hun vil ikke høre på meg. Jeg ønsker ikke bli lurt igjen.

Les mer

Ønsker å frasi seg farskapet for myndige barn

01. des 2021 · spørsmål

jeg har to barn og lurer på om at det går an Å fraskrive seg farskapet etter at barna er fylt 18 år og er myndig? I så fall, hvor skal jeg henvende meg for å få gjort det?

Les mer

Ønsker ikke å opplyse om hvem som er far til barnet

28. sep 2021 · spørsmål

Jeg har blitt gravid etter ett møte med barnefar. Han ønsker overhodet ingen kontakt og tror han har klart å presse meg til å ta abort. Jeg har plikt til å oppgi fars navn, men jeg kan ikke bli straffet for å unnlate det? Har jeg fortsatt rett til bidragsforskudd? Hvis ja, kan jeg under noen omstendigheter bli bedt om å betale tilbake? Kan fars navn registreres på fødselsattest, og samtidig holdes hemmelig for far?

Les mer

Ønsker ikke at kjæreste skal gjennomføre svangerskap

06. sep 2021 · spørsmål

Jeg har datet en dame med et annet statsborgerskap og som bor i et annet land i noen år av og til. Hadde ikke noe fysisk kontakt i koronatiden. Etter det besøkte jeg henne i 6 uker. Vi er ikke forlovet eller har ikke noen konkret planer videre. Da jeg kom tilbake så fikk jeg vite at hun er gravid. Jeg har anbefalt henne å vurdere å abortere da det blir vanskelig for henne å gå gjennom graviditet mens hun passer på et annet sykt barn. Da har hun kalt det slutt og bedt meg å ikke ta kontakt igjen. Er jeg i noen juridisk trøbbel nå?

Les mer

Ønsker farskapstest

27. aug 2021 · spørsmål

Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er biologisk far til et barn som jeg i sin tid bekreftet farskap til, basert på en blodprøve og påstand fra mor. Spørsmål: Jeg vet jeg kan kreve DNA-test for å bevise min rett, men før jeg går rettens vei: Vil barnet kunne kreve å få pliktdelsarven hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets biologiske far? Vil jeg kunne få erstatning for 18 års innbetalt bidrag hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets far?

Les mer

Er det mulig å registrere seg som far uten å få foreldreansvar?

20. mai 2021 · spørsmål

Jeg har et barn som er fem måneder med min eks. Vi var ikke samboere og jeg er ikke norsk, men jeg har fast jobb. Jeg vil gjerne være far til barnet mitt. Jeg fikk melding fra NAV med spørsmål om jeg har lyst til å registrere meg som far. Jeg vil registrere meg, men betyr det at moren også samtykker til at jeg får foreldreansvar? Er det mulig å registrere seg som far uten å få foreldreansvar?

Les mer

Kan man kreve DNA-test for å få avklart farskap?

08. apr 2021 · spørsmål

Min far bekreftet farskap ved min ankomst, men nekter for det i dag og mener min mor har vært utro. Kan jeg kreve DNA-test for å få dette bekreftet? Han nekter å ta en frivillig DNA-test. Jeg er selv over 18 år nå, så jeg lurer på hvilke rettigheter jeg har her.

Les mer