Farskap

Innhold

Ønsker ikke å opplyse om hvem som er far til barnet

28. sep 2021 · spørsmål

Jeg har blitt gravid etter ett møte med barnefar. Han ønsker overhodet ingen kontakt og tror han har klart å presse meg til å ta abort. Jeg har plikt til å oppgi fars navn, men jeg kan ikke bli straffet for å unnlate det? Har jeg fortsatt rett til bidragsforskudd? Hvis ja, kan jeg under noen omstendigheter bli bedt om å betale tilbake? Kan fars navn registreres på fødselsattest, og samtidig holdes hemmelig for far?

Les mer

Ønsker ikke at kjæreste skal gjennomføre svangerskap

06. sep 2021 · spørsmål

Jeg har datet en dame med et annet statsborgerskap og som bor i et annet land i noen år av og til. Hadde ikke noe fysisk kontakt i koronatiden. Etter det besøkte jeg henne i 6 uker. Vi er ikke forlovet eller har ikke noen konkret planer videre. Da jeg kom tilbake så fikk jeg vite at hun er gravid. Jeg har anbefalt henne å vurdere å abortere da det blir vanskelig for henne å gå gjennom graviditet mens hun passer på et annet sykt barn. Da har hun kalt det slutt og bedt meg å ikke ta kontakt igjen. Er jeg i noen juridisk trøbbel nå?

Les mer

Ønsker farskapstest

27. aug 2021 · spørsmål

Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er biologisk far til et barn som jeg i sin tid bekreftet farskap til, basert på en blodprøve og påstand fra mor. Spørsmål: Jeg vet jeg kan kreve DNA-test for å bevise min rett, men før jeg går rettens vei: Vil barnet kunne kreve å få pliktdelsarven hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets biologiske far? Vil jeg kunne få erstatning for 18 års innbetalt bidrag hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets far?

Les mer

Er det mulig å registrere seg som far uten å få foreldreansvar?

20. mai 2021 · spørsmål

Jeg har et barn som er fem måneder med min eks. Vi var ikke samboere og jeg er ikke norsk, men jeg har fast jobb. Jeg vil gjerne være far til barnet mitt. Jeg fikk melding fra NAV med spørsmål om jeg har lyst til å registrere meg som far. Jeg vil registrere meg, men betyr det at moren også samtykker til at jeg får foreldreansvar? Er det mulig å registrere seg som far uten å få foreldreansvar?

Les mer

Kan man kreve DNA-test for å få avklart farskap?

08. apr 2021 · spørsmål

Min far bekreftet farskap ved min ankomst, men nekter for det i dag og mener min mor har vært utro. Kan jeg kreve DNA-test for å få dette bekreftet? Han nekter å ta en frivillig DNA-test. Jeg er selv over 18 år nå, så jeg lurer på hvilke rettigheter jeg har her.

Les mer

Far ønsker farskapstest

29. mar 2021 · spørsmål

Min samboer har et barn ifra tidligere forhold. Samlivsbruddet skjedde rundt tiden av barnets fødsel, og min samboer flyttet da ut kort tid etter. Kun noen få uker etter det flyttet en annen mann inn sammen med hans eks og barn. Noe som skapte og forsterker tvilen om at min samboer er barnets biologiske far, noe som tærer på den psykiske helsen. De har ingen kontakt i dag. Har min samboer mulighet til å kreve farskapstest? Eventuelt hvordan kan han gå frem? Og kan mor nekte test?

Les mer

Ønsker statsborgerskap basert på farskapstest

22. mar 2021 · spørsmål

Jeg er en ung kvinne som nylig har funnet min utenlandske far gjennom en DNA-test tatt fra My Heritage. Jeg ønsker å gå rettens vei for at jeg skal skal ha krav på mine rettigheter når det gjelder statsborgerskap. Jeg lurer på om dere har noe tips om hvor jeg må forhøre meg? Min far nekter å ta en test, og jeg ser dermed nødt til å gå igjennom en advokat. Kan jeg også kreve at han betaler etter alle disse årene?

Les mer

Tviler på farskap

22. mar 2021 · spørsmål

Jeg er far til to godt voksne barn, men er usikker på om det ene barnet er mitt. Kan jeg kreve farskapstest nå når barna er godt voksne? Og hvordan skal jeg gå frem i og med det barnet det er snakk om sannsynligvis vil nekte meg en DNA test?

Les mer

Er ikke barnets biologiske far

22. mar 2021 · spørsmål

Hva gjør jeg når jeg ikke er barnets biologiske far? Jeg er oppført som barnets far, men kan fysisk umulig være den biologiske faren til barnet. Har betalt barnebidrag i 4 år nå, og jeg syns ikke det er riktig når jeg ikke er barnets far. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Rettigheter når kvinne lyver om prevensjon

27. nov 2020 · spørsmål

Hypotetisk sett om en mann hadde blitt lurt av en kvinne som sier hun er på prevensjon når hun ikke er det og deretter blir gravid, hva sier loven da? Vet medier og samfunnet liker å skylde på mannen uansett, men lurer på rent juridisk om dette er et spesielt tilfelle for noe, eller om det blir som vanlig at man bare må skrive fra seg foreldreansvar og betale barnebidrag i 18 år?

Les mer