Farskap

Innhold

Fastslå farskap

08. sep 2023 · spørsmål

Jeg er 53 år gammel og har nettopp funnet min biologiske far. Han er italiensk og bor i Italia. Jeg ønsker å få fastslått farskap. Hvordan er denne prosessen?

Les mer

Usikker på hvem som er barnefar

03. aug 2023 · spørsmål

Venter barn og er 5 måneder på vei. Jeg er usikker på hvem barnefar er, og har kontaktet begge aktuelle kandidater. Kandidat 1 vil ikke ha noe med saken å gjøre, mens kandidat 2 sier han ikke kan leve videre med et barn skapt til verden, uten å ha noe kontakt. Jeg flytter 1,5 time unna og har nå en kjæreste som blir samboeren min ca 2 måneder før termin. Er det noe krav om at de må ta farskapstest, og i så fall; er det krav om delt omsorg?

Les mer

Rettigheter etter biologisk far

02. jun 2023 · spørsmål

Jeg har nylig funnet min biologiske far gjennom MyHeritage, og fått kontakt med han. Jeg lurer på om vi har noen automatiske rettigheter i forhold til hverandre. Jeg er ikke interessert i å frata hans barn deres arverettigheter, men hvis noe skulle skje vil jeg gjerne vite om det. Det hadde også vært nyttig å vite hva min posisjon er før jeg evt møter hans familie, sånn at jeg kan unngå at situasjonen blir ubehagelig.

Les mer

Farskap og arveoppgjør

08. mai 2023 · spørsmål

Hvis farskapssak der mulig far benekter farskap, men blodprøver tilsier mest sannsynlig farskap. Der dom for 50 år siden frikjenner farskapet pga tvil og man i senere tid får så og si 100 % DNA-resultat. Må det ny rettssak til ifbm med arveoppgjør? Eller er resultat av DNA-prøven godt nok i forhold til å kunne arve far?

Les mer

Har man arverett hvis far ikke er biologisk far?

28. apr 2023 · spørsmål

Hvis man i ettertid finner ut at mann ikke er sin sønns biologiske far, feks. ved DNA-test, er denne da uten arverett? Fordrer dette da en sak for å få avgjort arveretten?

Les mer

DNA-test viser at far ikke er biologisk far

28. apr 2023 · spørsmål

DNA-test viser at far til min sønn er ikke hans biologisk. Vi var gift på det tidspunktet barnet ble født. Barnet er 15 år nå. Vi er skilt i 9 år. Hvordan kan eksen si opp farskap? Vi er enig med dette .

Les mer

Er kontrakt om privat sæddonasjon gyldig?

18. apr 2023 · spørsmål

Jeg har fått et ønske av et par jeg kjenner om å være deres donor til barn da mannen er steril. De har kommet med en kontrakt hvor man fraskriver foreldrerett og far vil bli registrert som ukjent. Samt fraskriving av økonomisk ansvar. De ønsker å gjøre dette naturlig (pgs økonomi etc), det jeg lurer på er om en slik kontrakt i det hele tatt er gyldig?

Les mer

Får jeg vite når biologisk far dør?

24. mar 2023 · spørsmål

Jeg har en biologisk far, som står på min fødselsattest, men aldri hatt kontakt med, bortsett fra at han har betalt bidrag. Vil jeg få beskjed ved hans dødsfall? Merkelig spørsmål å stille, men håper på oppriktig svar.

Les mer

Far vil hjelpe sin datter med autisme

17. mar 2023 · spørsmål

Jeg har en datter med autisme, som bor hos mor. Ved en utredning på sykehus fikk vi tilbud om en gentest - HTS trio. Det er nødvendig å ta blodprøver fra begge foreldre og barn. Jeg har levert blodprøver. Mor vil ikke (testen er frivillig). Den kan vise genfeil og kan muligens hjelpe datteren ved avvik. Testen kan vise om jeg er biologisk far. Mor nekter den tester. Har jeg rett til DNA-test for å vite om jeg er far? Kan mor nekte det?

Les mer

Redd for å finne ukjente søsken etter DNA-test

16. mar 2023 · spørsmål

I forbindelse med slektsgranskning ønsker jeg å ta en DNA-test for å finne ukjente slektninger utenfor Norge. Jeg lurer imidlertid på hva som kan skje dersom det dukker opp ukjente halvsøsken ifm. testen? Min stemor sitter for øyeblikket i uskiftet bo etter at faren min døde, og jeg er rett og slett ikke så interessert i å måtte dele arven med et eller flere søsken jeg ikke kjenner.

Les mer

Ønsker ikke barnet til gravid ekskjæreste

23. feb 2023 · spørsmål

Jeg har hatt en flørt med en kvinne og nå er hun gravid. Før hun ble gravid, så følte jeg at vi stod ganske likt på det med å ikke få barn og om hun skulle bli gravid så var abort den veien vi skulle gå. Men nå er vi her og hun har endret mening. Hun ønsker nå å beholde barnet, noe jeg ikke ønsker eller er klar for i livet. Vi har gått hver vår vei, og hun skal ta vare på barnet. Jeg lurte på om jeg er nødt til å oppgi at jeg er far til barnet? Er det ingen måte å unngå dette på?

Les mer

Mor vil registrere annen far enn biologisk far

17. feb 2023 · spørsmål

Jeg ble kjent med en ukrainsk kvinne og hun bodde hos meg i tre måneder fra mars 2022 til juni 2022, så ble hun gravid fra meg. Etter at hun fikk hus fra kommunen skilte hun seg fra meg. Denne måneden skal hun føde, og hun sier at hun skal registrere barn i en annens navn mens han bor sammen med henne. Jeg har i dag i retten sendt inn en forespørsel om anerkjennelse av farskap og DNA-analyse. Er det mulig, etter å ha erkjent farskapet, for mor å nekte meg å se barnet mitt?

Les mer

Tror ikke på resultatet av DNA-test

13. feb 2023 · spørsmål

Jeg har en sterk mistanke om at jeg ikke er far til barnet mitt til tross for at DNA-test beviser det motsatte av det. Jeg har en sterk tro om at DNA-et ble forfalsket for å ettergå mor sitt ønske. Og det at testen ble tatt i en tid hvor jeg og mor til barnet var i en bitter krangel og at testen ble gjennomført hos fastlegen hennes, og det faktumet at jeg ble sendt ut rett etter at jeg var blitt testet, og at mor og ungen ble igjen på legekontoret gjør meg mistenksom.

Les mer

Mor vil ikke fortelle hvem som er biologisk far

03. feb 2023 · spørsmål

Farskap. Min mor nekter å si hvem min biologiske far er. Det eneste hun har sagt er at han er død. Jeg har sagt at det er viktig for meg å vite hvem han er, men hun blir bare mutt og taus. Ved en anledning har hun forsnakket seg, og jeg tror han fortsatt lever. Hvordan kan jeg gå frem for å vite noe mer om han?

Les mer

Vil finne ut av om far faktisk er biologisk far

12. jan 2023 · spørsmål

Jeg har aldri hatt kontakt med min biologiske far. Nå som voksen ønsker jeg å vite om vedkommende min mor sier er min biologiske far faktisk er det. Han har hele tiden nektet for dette. Er det noen måte for meg å få vite dette?

Les mer

Arv etter ikke-biologisk far

10. jan 2023 · spørsmål

Min venninne har en bror. De har felles mor, men faren til min venninne har påtatt seg farskapet for broren. Men han er ikke den biologiske faren. Vil broren pga. påtatt farskap arve 'faren? ' og er han å regne som 'ekte' far siden han har skrevet under farskapet? Denne broren er narkoman og bor på gaten, min venninne har ingen kontakt med sin halvbror, foreldrene er gamle. Er det mulig for 'faren' å frasi seg farskapet nå? Eller blir arven delt likt mellom de to?

Les mer

Funnet ny far via MyHeritage

03. jan 2023 · spørsmål

Jeg har via My Heritage funnet ut at jeg har en annen far. Min mor har innrømmet forholdet, jeg har kontakt med ny halvsøster, men far døde for en god del år siden. Jeg ønsker å registrere ham som min far da han jeg har kalt pappa valgte å fraskrive seg farskapet da dette kom frem. Hvordan går jeg frem for å gjøre dette? Hvilken instans henvender jeg meg til?

Les mer

Arver ikke etter far som nekter farskap

14. nov 2022 · spørsmål

Jeg og min lillesøster arver ikke noe etter bestemor fordi vår far ikke lot vår psykisk syke mor lov til å ha han som far. Og nå har han dødd og bestemor, og siden han nekta å stå som far på oss, så er det onkel og halvsøster som arver, og ikke vi to. Går det an å ta DNA-test eller noe for å få oss som arvinger også? Det er store områder til å bygge og bo, og jeg har ingen andre å arve noe fra.

Les mer

Må man betale barnebidrag for uønsket barn?

04. nov 2022 · spørsmål

Hadde avtale med kjæreste (av-og-på-forhold) om bruk av prevensjon(p-piller), men hun valgte å slutte med prevensjonen uten å informere meg, vi gjorde det slutt før vi fikk vite hun var gravid. 3,5 måneder etterpå fikk jeg vite hun var gravid, hun visste det hele tiden. Hun var utro med en annen som også kunne være faren. DNA-test sa jeg var, nå vil hun ha barnebidrag for ett barn som ble skapt under ufrivillig usikker sex, og som jeg ikke ville ha. Er det noe å gjøre for å slippe å betale bidraget?

Les mer

Far nekter for at han er biologisk far

27. okt 2022 · spørsmål

Min far har ikke meg og min yngste søster som arvinger da han nekta min psykisk syke mor at hun skrev han som far på oss og nå når besteforeldre er dø så arver kun storesøster etter besteforeldre og det er eiendom osv. Kan en DNA-test gi oss arverett? Og min onkel arver halve og storesøster halve. Og vi får ikke noen ting pga det med pappa. Kan du hjelpe oss?

Les mer