Kan barn tvinges til samvær?

Publisert: 24.08.2023

Jeg har en sønn på 11år som bor hos meg 100% etter at far ble meldt til barnevern. Saken er nå avsluttet. Min sønn vil ikke til far da far har vært «hardhendt», veldig streng, vasket munnen hans med såpe, låst han inne osv. Far nekter på det meste. Jeg velger å ikke tvinge han, da han er tydelig redd og blir uvell om far sender meldinger, eller dukker opp på aktiviteter. Har samværsavtale på at sønnen min bor 100% hos meg. Ikke delt bosted. Kan gutten tvinges til samvær om han nekter?

Svar:

Barn skal ikke tvinges til samvær og ihvertfall ikke så store barn som 11 åringer. Det vil som regel også være fysisk umulig å tvinge et så stort barn til å gjøre noe mot sin vilje, i tillegg til at det kan være skadelig for barnet.

Dersom far ønsker å reparere relasjonen til sønnen sin vil jeg anbefale at dere søker bistand fra familievernkontoret, eventuelt fra barneverntjenesten. De kan veilede dere i å reetablere kontakt på en god måte, og finne måter de kan være sammen på som kan ivareta sønnen din emosjonelt og fysisk, samtidig som han får muligheten til å opprettholde relasjonen til faren sin.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: