Kan jeg reklamere?

Publisert: 08.01.2024

Kjøpte helt ny leilighet i april 2019. Har fått problemer med ventilasjonsanlegget. Gjelder da reklamasjonsretten?

Svar:

Reklamasjonsretten gjelder for en slik mangel i utgangspunktet frem til 5 år etter overtagelsen. Slik at teoretisk så kan det reklameres over forhold inntil 5 år. Dette anses som den absolutte reklamasjonsfristen. En må imidlertid huske på at det foreligger også en relativ reklamasjonsfrist som angir at man må også reklamere innen rimelig tid innen man oppdaget eller burde oppdage mangelen.

Herunder kan man miste reklamasjonsretten om det er forhold som ble eller burde vært oppdaget ved overtagelsen, og man ikke har reklamert på dette.

For forhold som er skjult eller ikke "varer" i henhold til forventet levetid, som et ventilasjonsanlegg, så kan man reklamere på dette.

Du har i utgangspunktet reklamasjonsrett frem til april 2024. Men når dette er avdekt nå må man fremme reklamasjon snarest mulig er min anbefaling.

Videre så er det mulig å se bort fra reklamasjonsfristene om utbygger har som det følger av loven:
"fare fram grovt aktlaust eller i strid med heider og god tru elles". Dette er gjerne for det tilfelle at utførelsen har vært sterkt klanderverdig og ufaglig.

Jeg vil også tipse om at svært mange utbyggere avviser selv rettmessige reklamasjoner, eller det anvendes en "uthalingstaktikk" som faktisk ender opp med at kravet blir tapt til slutt. Jeg vil derav anbefale at man setter en en frist for utbedring eller alternativt et prisavslag, som utgjør kostnadene for deg til å engasjere en annen entreprenør til å utføre mangelen. Om det ikke utbedres eller gis et prisavslag er min anbefaling at man fremmer et krav gjennom forliksrådet.

En slik prosess bør man helst engasjere en advokat men det er mulig å håndtere en slik prosess også på egen hånd.

Lykke til.

Med vennlig hilsen, advokat Stig Rune Østgaard

Del denne artikkelen: