Problemer med barnefar allerede før fødsel

Publisert: 04.12.2023

Jeg er blitt gravid med en mann, men vi er ikke samboer. Jeg er høygravid, men han viser null hensyn. Det eneste han bryr seg er at jeg må oppgi ham som far til barnet og har truet meg om å komme i rettssak dersom jeg nekter å gi ham rett til farskap. Jeg ser at det blir mye problemer med denne mannen og ønsker derfor ikke å oppgi ham som far til barnet. Kan jeg nekte å oppgi farskap og er det straffbart? Har han rett til å kreve farskap? Han vet at ungen er hans og kan kreve DNA-test for å bekrefte.

Svar:

Det er ikke straffbart å ikke oppgi barnets far på fødselsmeldingen, men dersom far ønsker å få det fastsatt kan han kreve det avklart via DNA-testing. Viser testen at han er far vil han bli registrert som barnets far, selv om du ikke ønsker dette.

Det kan være lurt for dere å kontakte familievernkontoret og snakke sammen om hvordan hans forhold til barnet skal være etter fødsel. De kan hjelpe dere å finne løsninger dere begge kan leve med, og kanskje hjelpe til å justere fars forventninger ut fra hva som er anbefalt for de minste barna. Det er lurt å få bistand til dette allerede nå før fødsel, om dere rekker det, for å redusere noe av det stresset og presset som han virker å legge på deg nå i sluttfasen av graviditeten.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: