Skjevdeling av bolig

Publisert: 20.10.2023

Har et spørsmål angående skjevdeling ved skilsmisse. På tidspunktet vi giftet oss var det kun jeg som eide leilighet. Etter vel to år flyttet vi ut av denne leiligheten og kjøpte ny leilighet. Ved byttet av leilighet var det jeg som stod for alle kostnader knyttet til dette, og lånet ble økt med ca 200.000 kr. Lånet står fortsatt på meg, men vi har begge betalt ned på dette lånet sammen etter vi flyttet inn til ny leilighet for halvannet år siden. Hvordan blir det med skjevdeling her?

Svar:

Man ser nærmere på:
1) hvilken netto verdi ble brakt inn i ekteskapet, da ekteskapet ble inngått (omregnet i prosentandel av boligs verdi hvis midlene var/ble plassert der)
2) om disse midlene/verdiene kan "følges" videre under ekteskapet, og
3) midlenes verdi ved skjæringstidspunktet (datoen samlivet ble brutt, eller søknad om separasjon ble sendt til Statsforvalteren), og hva som eventuelt var i behold hvis noe ble forbrukt under ekteskapet.

Det som er betalt med vanlige lønnsinntekter opptjent under ekteskapet kan ikke skjevdeles etter reglene i ekteskapsloven, men det er er avtalefrihet, - og det kan være rettferdig at ansvaret for transaksjonskostnader relatert til kjøp av felles bolig fordeles i henhold til eierbrøk.

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: