Skjevdeling

Innhold

Har jeg krav på verdier fra forskudd på arv ved skilsmisse?

31. mai 2024 · spørsmål

Jeg fikk NOK 1,4 millioner som forskudd på arv av mine foreldre i 2012. Disse brukte jeg til kjøp av bolig som jeg har i felleseie med min ektefelle. I dag nærmer det seg kanskje et samlivsbrudd, har jeg i så fall krav på mine 1,4 millioner?

Les mer

Har eksen rett på BSU-pengene?

30. mai 2024 · spørsmål

Jeg hadde en BSU-konto med 90 000 i mitt navn der i et ekteskap som ble oppløst for et halvt år siden. Kontoen ble avsluttet da jeg måtte stå alene med inntekter i en stund. Jeg fikk muntlig avtale om at dette var mitt. Jeg har spart opp det meste, og hun har satt inn litt samt svigerforeldre som satt inn litt. Nå krever hun penger ut av denne kontoen, har hun rett på disse pengene?

Les mer

Skjevdeling ved skilsmisse

11. mar 2024 · spørsmål

Min eksmann fikk 100 000,- i forskudd på arv fra mor i 2003. Det var en betingelse at man skulle ikke bruke dette, kun renter. Mor døde 2012. Har min eksmann rett til denne arven ettersom jeg påstår at han har brukt denne arven for lenge siden til reiser og alkohol. Er det slik at man må dokumentere dette med bankutskrifter? Han fikk arv også 2012, dette regner jeg med er hans og jeg også fikk arv 2011 som jeg regner med er mitt.

Les mer

Blir ektemann medeier i arvet hus?

26. okt 2023 · spørsmål

Jeg skal arve huset etter foreldrene mine når de går bort. Det jeg lurer på er om dette blir felleseie med mannen eller om dette blir bare mitt? Foreldrene mener at dette blir felles, men jeg mener å ha lest noe annet. Hvem har rett?

Les mer

Skjevdeling av bolig

20. okt 2023 · spørsmål

Har et spørsmål angående skjevdeling ved skilsmisse. På tidspunktet vi giftet oss var det kun jeg som eide leilighet. Etter vel to år flyttet vi ut av denne leiligheten og kjøpte ny leilighet. Ved byttet av leilighet var det jeg som stod for alle kostnader knyttet til dette, og lånet ble økt med ca 200.000 kr. Lånet står fortsatt på meg, men vi har begge betalt ned på dette lånet sammen etter vi flyttet inn til ny leilighet for halvannet år siden. Hvordan blir det med skjevdeling her?

Les mer

Hvordan skjevdele overskudd etter salg av bolig?

11. okt 2023 · spørsmål

Går mot samlivsbrudd. Jeg tok med med 3 millioner inn i ekteskapet i form av en leilighet. Etter bryllup i 2006, kjøpte vi tomt og bygde hus og flyttet inn i 2011. Leiligheten ble da solgt og pengene lagt inn i husprosjektet. Total kost på hus og tomt var ca 8,5 millioner. I dag er huset verdt ca 15 millioner. Restlån i dag er ca 3 millioner. Hvordan beregnes skjevdeling i dette tilfellet?

Les mer

Avkastning av skevdelingsmidler

21. sep 2023 · spørsmål

Vi var samboere og kjøpte bolig sammen. Den ene parten gikk inn med egenkapital på 700 000kr. Etter 2-3 år giftet vi oss. Har kjøpt 2 boliger etter dette. Hva sier loven om avkastning på innskuddet etter vi giftet oss? Har alltid stått 50/50 som eiere.

Les mer

Fordeling av gjeld ved skilsmisse

11. sep 2023 · spørsmål

M har skjevdelingsmidler på to mill fra før ekteskapsinngåelse. Bortsett fra dette har M negativ formue på 50.000 og K har negativ formue på 450.000 inkludert nylig opptatt studiegjeld på 400.000. Spørsmål: 1) Må M ta 450.000 av sine skjevdelingsmidler for å bringe K sin gjeld i null? 2) Eller sitter de tilbake med 250.000 hver av den totale fellesgjelden? 3) Eller må hver av partene ta ansvar for sin egen gjeld (når ingen har bidrag til formuesfellesskapets aktiva)?

Les mer

Avkastning av skjevdelingsmidler

08. sep 2023 · spørsmål

Jeg lurer på om inntekten fra utleie av sekundærbolig regnes som felleseie. Sekundærboligen eies av begge ektefellene, men ble kjøpt med midler fra arv som den ene ektefellen hadde fått. Kan ektefellen holde inntekten fra utleie for seg selv, eller regnes den som annen type inntekt som f.eks. lønn og bør da kunne brukes til vanlig underhold av begge ektefellene og deres felles barn?

Les mer

Hvordan deles verdier fra bolig kjøpt før og etter ekteskap ved skilsmisse?

15. aug 2023 · spørsmål

Jeg kjøpte en leilighet til 1.200.000 kroner en måned før jeg giftet meg. Jeg hadde en egenkapital på 200.000 kroner + boliglån på 1.000.000 kroner. To år senere ble leiligheten solgt med en fortjeneste på 1.000.000 kroner. Den neste leiligheten ble kjøpt etter at vi ble gift. Hadde da 1.000.000 kroner i egenkapital i tillegg til boliglån på 1.300.000 kroner. Nå koster den 3.500.000 kroner. Hvordan skal verdiene skilles mellom oss dersom vi skilles? Økningen i verdien av den andre leiligheten eller den første også?

Les mer

Har ektefellen krav på verdier fra leilighet kjøpt før ekteskapet ved en eventuell skilsmisse?

23. jun 2023 · spørsmål

Jeg giftet meg nylig i 2023. Jeg har kjøpt leilighet med et familiemedlem i 2019 hvor vi eier 50% hver. Den kjøpte leiligheten leier vi ut for øyeblikket, og bruker leieinntektene til å betale lånet og osv. Jeg bor med ektefellen i en leid leilighet et annet sted. Det jeg lurer på er: hvis det skulle oppstå skilsmisse har vedkommende krav på min tidligere leilighet? Ved salg om et år eller fremover, er 50% andelen kun mitt ? Eller bør vi skrive særeie?

Les mer

Hva har jeg krav på etter skilsmisse?

28. apr 2023 · spørsmål

Gift i 15 år og felles barn. Han eier huset som jeg flyttet inn i, det er blitt bygget på og økt verdien betraktelig etter det. Ble kjøpt hytte i hans navn etter 10 år som gift. Han har en veldig godt betalt reisende jobb, mens jeg har passet barna og jobbet (utbetalt minstelønn). Han betaler lån og det meste, selv om jeg er medlåntaker på hytta og (huset da det skulle bygges på.) Jeg betaler fast innpå felles konto, og kjøper mat, klær til barna ect. utenom det. Hva har jeg krav på ved eventuell skilsmisse?

Les mer

Kan en ektefelle sitte i uskifte med skjevdelingsmidler?

09. jan 2023 · spørsmål

Kan en ektefelle sitte i uskifte med skjevdelingsmidler?

Les mer

Hva skjer med hytte og leilighet hvis mannen dør?

09. jan 2023 · spørsmål

Jeg eier leilighet og hytte, og har nettopp giftet meg. Min mann har flere barn fra tidligere forhold, men vi har ikke barn sammen. Jeg har heller ingen barn fra før. Hvis han går bort før meg, vil hans barn ha noe arverett fra bolig som står i mitt navn? Og hva skjer om jeg går bort før han?

Les mer

Hvilke regler gjelder skjevdeling ved skilsmisse?

11. nov 2022 · spørsmål

Skjevdeling ved skilsmisse- hvilke regler gjelder og finnes det smutthull? Må skjevdelingen som utføres av ene parten dokumenteres?

Les mer

Skjevdeling av farsgård

06. okt 2022 · spørsmål

Min ektemann gjennom 41 år har tatt ut skilsmisse/separasjon. Farsgården som jeg overtok etter min fars død, betalte ut mine to søstre ved arveoppgjøret etter våre foreldre, kan jeg kreve den skjevfordelt. Min eks og hans advokat bestrider dette.

Les mer

Ektemann krever skjevdeling av arv

15. jun 2022 · spørsmål

Min mann (vi er gift) har nettopp arvet av sine foreldre. Nå mener han at det er kun hans penger og at jeg ikke skal få en eneste krone. Da jeg arvet av min onkel, så brukte jeg hele summen på huset. Stemmer dette? At han har enerett på pengene?

Les mer

Skjevdeling etter skilsmisse

19. jan 2022 · spørsmål

Skilles etter 25 å år. Kona hadde hus etter skilsmisse. Barn etter forrige ekteskap, forlanger alt. Hun har ikke særeie. Har jeg ikke krav på skeivdeling?

Les mer

Skilsmisse – slik søker du skilsmisse

17. aug 2015 · artikkel

Den vanlige veien til skilsmisse er gjennom forutgående separasjon. Separasjon er en formell opphevelse av samlivet mellom ektefeller, hvor i praksis en av partene flytter ut. Søknad om separasjon må sendes til fylkesmannen der du bor, og du må benytte et særskilt skjema som du finner på fylkesmannens nettside. Selv om det er normalt at […]
Les mer

Arveoppgjør – skjevdeling har store konsekvenser i arveoppgjør

05. aug 2015 · artikkel

Såkalt skilsmissesæreie betyr at man har særeie så lenge man er i live, men at særeiet blir felleseie når en av ektefellene dør. Skilsmissesæreie kombineres ofte med at ektefellene avtaler at deres verdier ikke skal skjevdeles ved død. Ektefeller står fritt til å avtale at verdier ikke skal skjevdeles ved død eller samlivsbrudd. Skjevdelingsverdier Reglene […]
Les mer