Statsborgerskap for ikke-biologisk sønn

Publisert: 30.05.2022

Har fått vite at min kone, som er utenlandsk statsborger, mens vi var gift, ble gravid og fødte et barn med en annen. Jeg ikke er altså ikke biologisk far, men allikevel juridisk far. Har barnet rett til norsk statsborgerskap, på lik linje med biologiske barn?

Svar:

Barn som er født 1. september 2006 eller senere, og som har norsk mor eller far, blir automatisk registrert som norsk statsborger ved fødsel. Dette gjelder uansett om barnet ble født i Norge eller i utlandet, og uansett om foreldrene til barnet var gift eller ikke på tidspunktet for fødselen. For gifte foreldre blir far automatisk ansett som barnets far, uavhengig av biologi. Dersom barnet er registrert som ditt barn, skal det ha krav på å få utstedt norsk pass, om du også er norsk statsborger.

Om du ønsker å endre farskapet, fordi du mener at du ikke er barnets biologiske far, kan du kreve at tingretten fastsetter farskapet. Det vil da bli foretatt DNA testing som enten bekrefter eller avkrefter farskapet. Dersom barnet biologisk sett ikke er ditt da, vil du bli fjernet som barnets far i norske registre. Dette innebærer også at du ikke lenger har foreldreansvar eller andre rettigheter eller forpliktelser overfor barnet.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: