Bruk av felles leilighet etter brudd
Jeg og samboer kjøpte leilighet der vi har bodd sammen i litt over ett år. På grunn av ulik inntekt eier part A, 70% mens part B eier 30%. Etter et turbulent samlivsbrudd er partene enige om at det ikke er helsemessig å bo under samme tak lengre. Part A krever å disponere leiligheten 70% mot at part B får disponere leiligheten 30%. Dette i påvente av at leiligheten blir solgt. Part B godtar ikke denne løsningen og vil disponere leilighet på lik linje med part A. Hvem har rett til hva?
Svar:
Jeg antar at dere ikke har noe samboeravtale som regulerer dette. Sameieloven § 3 sier noe om bruk, som kan samsvare med en 70-30 fordeling av tid, som jeg antar at menes med formuleringen "disponere". Det er nok det nærmeste man kommer noe konkret lovbestemmelse som regulerer dette, ettersom husstandfellesskapsloven trolig ikke kommer til anvendelse i deres tilfelle (hvis samboerforholdet ikke har vart i to år eller mer, og dere ikke har felles barn).
Sameieloven § 3:
"Kvar av sameigarane har rett til å nytta sameigetingen til det han er etla eller vanleg brukt til, og til anna som høver med tida og tilhøva.
Ingen må nytta tingen i større mon enn det som svarar til hans part, eller såleis at det uturvande eller urimeleg er til meins for nokon medeigar."
Jeg vil imidlertid presisere at dere står fritt til å avtale andre ordninger, - hvis noe annet passer bedre, og dere blir enige om det. Hvis den ene skal disponere hele leiligheten inntil videre, kan husleie tilpasses eierandelene.