Hvordan krever man at skifte skal gjennomføres?

Publisert: 08.05.2023

Det sies at særkullsbarn etter avdøde kan kreve at skifte skal gjennomføres. Men hvordan krever man det? Det andre er spørsmål om offentlig skifte. Hva skal til for at skifteretten "uten videre" oppnevner en bobestyrer, og at gebyrer dermed blir vesentlig lavere. Det siste er spørsmål om offentlig skifte. Mener at vi har undertegnet at vi skal foreta privat skifte. Har fått skifteattest. Kan man kreve offentlig skifte i og med at gjenlevende ektefelle ikke samarbeider?

Svar:

Gjenlevende ektefelle kan ikke få uskifteattest uten at du samtykker til dette. Du kan derfor kreve arveoppgjør ovenfor ektefellen. Om ektefellen ikke etterkommer det, så kan du kreve offentlig skifte ( det kan du gjøre uansett årsak - og det trenger ikke begrunnes).
Du skriver at dere har fått skifteattest, så da har boet mest sannsynlig blitt overtatt til privat skifte. Da kan ektefellen uansett ikke sitte i uskifte. Du kan når som helst begjære offentlig skifte, selv om det er sent inn erklæring om privat skifte.
Det skal mye til for at retten uten videre oppnevner en bobestyrer. Og i dette tilfellet, hvor det er erklært privat skifte, er det tilnærmet utenkelig at det vil skje. Begjæring om privat skifte sender du til tingretten.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: