Hvordan sikre at barna arver huset?

Publisert: 18.06.2024
Emneord: ,

En kompis giftet seg med en fra utlandet, de ble enige om særeie. Han har vært veldig klar på fra start at huset skulle gå til barna hans. Han betaler ned lånet alene. Han hadde tillit til at hun kom til å si fra seg arven. Nå viser det seg at hun ønsket en del av arven ved hans bortgang allikevel. Dette var ikke en del av avalen da de ble gift. Kan han skrive over huset på barna nå slik at hun ikke får en del av arven?

Svar:

Her er det litt uklart hva som menes. Har de opprettet ektepakt med særeie, så vil hans midler holdes utenfor deling. Men hun vil likevel ha rett til 1/4 ved hans død av disse midlene. Dersom han hadde verdier før de giftet seg, så vil han kunne kreve skjevdeling av disse verdiene hvis de fortsatt er i behold. Denne skjevdelingsretten vil også hans arvinger (barn) ha. Tilsvarende vil hun også ha rett til 1/4 i ektefellearv av skjevdelingsmidler. Men, han kan i testament begrense hennes arv til 4G, men da må hun få kunnskap om dette før hans død.

Han kan overføre huset på barna, men det vil fort bli ansett som en dødsdisposisjon dersom dette ikke har en realitet for han i levende live. Da kan overføringen anses ugyldig. Jeg anbefaler å kontakte advokat og få dette mer konkret vurdert.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: