Særeie

Innhold

Kan vi avtale at mitt selskap skal være særeie?

03. jul 2024 · spørsmål

Jeg er gift og har to barn med min kone. Om jeg nå vil starte mitt eget selskap (AS), er det da slik at hun har rett på halve selskapet dersom vi skulle skilles senere? Er det mulig å avtale at selskapet skal være særeie?

Les mer

Hvordan sikre at barna arver huset?

18. jun 2024 · spørsmål

En kompis giftet seg med en fra utlandet, de ble enige om særeie. Han har vært veldig klar på fra start at huset skulle gå til barna hans. Han betaler ned lånet alene. Han hadde tillit til at hun kom til å si fra seg arven. Nå viser det seg at hun ønsket en del av arven ved hans bortgang allikevel. Dette var ikke en del av avalen da de ble gift. Kan han skrive over huset på barna nå slik at hun ikke får en del av arven?

Les mer

Hva skjer med særeie når begge foreldre er demente og på sykehjem?

24. apr 2024 · spørsmål

Min mor og far har tinglyst ektepakt hvor mor har særeie alene. De begge er nå på sykehjem, mor er dement og far på god vei å bli dement. Er det ektepakten som slår inn her og mor eier nå alt av eiendom og løsøre siden far også er på sykehjem? I følge Nav er de begge enslige, er det slik rettslig også? Hvordan skal vi fastsette hvem som eier hva nå?

Les mer

Påvirker min ektefelles gjeldsordning min økonomi?

25. mar 2024 · spørsmål

Min mann og jeg giftet oss for to år siden. Han hadde en del inkasso og gjeld fra før ekteskapet. Han ønsker å søke gjeldsordning hos namsmannen. Hus og bil står registrert på meg. Vi har signert ektepakt med fullt særeie. Vil disse eiendelene bli hans slik at kreditorer kan ta pant i disse? Namsmann krever opplysninger om min økonomi og skatt i forbindelse med med søknaden hans. Er så redd for å få trøbbel med min økonomi og kanskje miste hus siden jeg er tannlege og tjener bra.

Les mer

Må man dele arv med ektefelle?

12. mar 2024 · spørsmål

Jeg har arvet en del eiendommer og penger. Det jeg lurer på er om jeg står fritt til å gjøre hva jeg vil med disse tingene uten at ektefellen kan blande seg opp i dette. Gi dem bort, selge dem osv.

Les mer

Har ektefellen krav på min arv?

11. mar 2024 · spørsmål

Jeg har arvet en del eiendommer og penger. Det jeg lurer på er om jeg står fritt til å gjøre hva jeg vil med disse tingene uten at ektefellen kan blande seg opp i dette. Gi dem bort selge dem osv.

Les mer

Svigermor ble skilt og har giftet seg på nytt, har svigerfar krav på arven hennes?

06. mar 2024 · spørsmål

Hei Svigermor ble skilt fra min svigerfar i 1977 og giftet seg med min nåværende svigerfar i 1982. I 2012 arvet svigermor en hytte fra sine foreldre. Hytta er overdratt og tinglyst på min svigermor. Har min kones stefar noen rett på denne hytte-eigedommen? Svigerfar hadde eit gårdsbruk når svigermor gifta seg med han. Har svigermor rett på gårdsbruket? Svigermor har to barn fra hvert ekteskap. Hvordan blir arven fordelt? Det er ikkje inngått nokon særeigeavtale.

Les mer

Seperasjon og dine rettigheter

08. des 2023 · spørsmål

Jeg har akkurat separert meg, og min mor ønsker å gi meg en sum penger for en slags "startkapital". Hvis disse kommer inn på min konto etter datoen for seperasjon, kan min eksmann kreve halvparten av de pengene? Vi har ikke felles økonomi. På forhånd tusen takk for svar!

Les mer

Særeie og samboerskap

04. des 2023 · spørsmål

Skal flytte m/ kjæreste til leilighet jeg eier 100%(gave fra foreldre), pr nå er begge studenter. Vi må muligens flytte fra leilighet 1,5 år etter innflytting pga jobb, tidligst også da vi ønsker å gifte oss. Før ekteskap og samboerskap <2år, vil leiligheten forbli min uten økonomiske forpliktelser til samboer? Vil samboers krav på bolig endre seg hvis han betaler leie til meg mens vi bor i leiligheten? Hvis vi skulle gifte oss etter å ha flyttet til/fra boligen, vil det da gi samboer noen krav?

Les mer

Ekteskap og særeie av leilighet

20. nov 2023 · spørsmål

Jeg har en leilighet som har en verdi på ca. 3mill og har et resterende lån på ca. 1.9mill Det vil si at jeg har over 1mill egenkapital i bolig. Jeg giftet meg med en fra Thailand. Jeg betaler alt av utgifter. Absolutt alt! Jeg står som eneeier på bolig 100% Vi ble enig om at vi skulle spare hver for seg til neste bolig vi skal kjøp sammen. Hvis det skulle bli skilsmisse før det. Har hun krav på halvparten av min bolig? Vi har ikke skrevet noen form for avtaler.

Les mer

Hvem arver når det kommer til særkullsbarn?

07. nov 2023 · spørsmål

Mine foreldre som er gift, og der en av dem har særkullsbarn. Begge har hver sin konto og en felles konto. Begge har oppsparte midler på sin brukskonto, der det er både fra sin mors og fars arv, samt de som de mottar i pensjon. Begge i sitt navns konto, men at andre parten kan disponere konto. Om den som frafaller har særkullsbarn, skal da den andre parten sine midler deles med særkullsbarnet?

Les mer

Avtalt særeie

30. okt 2023 · spørsmål

Dersom vi har avtalt særeie, vil den andre part ved skilsmisse kunne kreve halvparten av firmaet jeg eier på tidspunktet for inngåelsen av ektepakten eller nye firmaer jeg eier på tidspunktet for skilsmissen?

Les mer

Har mannens særkullsbarn krav på arv?

26. okt 2023 · spørsmål

Jeg står som 100 prosent eier av bolig, denne boligen eide jeg før jeg giftet meg med nåværende ektemann. Vi har to barn hver men ingen barn sammen. Hvis mannen min skulle dø, vil hans barn ha krav på arv i min bolig?

Les mer

Hvordan sørge for at hytte blir særeie?

31. jul 2023 · spørsmål

Jeg er gift. Mannen min har ei datter på 15 og vi har i lag en baby på 1år. Vi sparer egenkapital hver for oss og vil kjøpe hus i sammen i fremtiden. Jeg ønsker å binde egenkapitalen min ved å investere i en hytte på 600 000. Problemet er at jeg ønsker å eie hytten alene. Jeg hadde tenkt å kjøpe det på navnet til vårt felles barn, men fant nå ut at hytten kan da ikke brukes som pant. Hvordan kan jeg eie hytten alene, uten at datteren skal få arverett på det som egentlig er mine sparepenger?

Les mer

Har ektefellen krav på verdier fra leilighet kjøpt før ekteskapet ved en eventuell skilsmisse?

23. jun 2023 · spørsmål

Jeg giftet meg nylig i 2023. Jeg har kjøpt leilighet med et familiemedlem i 2019 hvor vi eier 50% hver. Den kjøpte leiligheten leier vi ut for øyeblikket, og bruker leieinntektene til å betale lånet og osv. Jeg bor med ektefellen i en leid leilighet et annet sted. Det jeg lurer på er: hvis det skulle oppstå skilsmisse har vedkommende krav på min tidligere leilighet? Ved salg om et år eller fremover, er 50% andelen kun mitt ? Eller bør vi skrive særeie?

Les mer

Endre tomt fra særeie

16. jun 2023 · spørsmål

Min mann og jeg har bygd og eig eit hus sammen. Tomten har min mann fått av sin far og faren har sett tomten som særeie. Faren er død. Vi ønsker å fjerne særeie og har søkt til stiftelsestilsynet der vi fikk avslag. Vi ønsker å fjerne særeie, men betyr det da at min mann må overføre eiendommen til meg og at vi skriver ektepakt? Lurer på om det fins bedre måter å fjerne særeie på enn å måtte overføre eiendom.

Les mer

Ektemann krever halvparten av erstatningsbeløp

14. jun 2023 · spørsmål

Jeg fikk erstatning da jeg var 18 år. Jeg har ikke skrevet ektepakt da jeg giftet meg. Nå krever ektemannen at han skal ha halve av min erstatning. Har han rett på det?

Les mer

Har mor fremdeles særeie på huset?

09. jun 2023 · spørsmål

Da mine foreldre giftet seg, hadde min mor eid et hus i noen få år, og det ble avtalt særeie. Men det er min far som har nedbetalt lånet og tjent penger til å pusse opp, bygge garasje osv. Er huset da fremdeles min mors særeie? Far er i ferd med å havne på sykehjem pga demens og mor vil overføre penger fra hans konto til seg selv for å sikre seg pga minstepensjon. Jeg synes hun overkjører han. Sparepengene hans er alt han har ifølge henne, hun eier huset. Jeg har halvsøsken forresten.

Les mer

Krav på tilbakebetaling av fellesmidler brukt på hytte?

22. mai 2023 · spørsmål

Min mann eier en hytte som han ervervet gjennom arv. Etter overtakelse har han betalt eiendomsskatt, husforsikring og oppdatering av bla ladestasjon til bil av fellesmidler. Vi har hatt en avtale hvor investeringer til hytte skulle betales fra hans arv, noe han bare delvis gjort. Har jeg noe krav på tilbakebetaling av de fellesmidler han brukte for å oppdatere egen hytte?

Les mer

Hva har fars nye kone krav på etter dødsfall?

08. mai 2023 · spørsmål

Særkullbarn. Far dør og han var gift på nytt. Det er ektepakt hvor det er ønsket om å sitte i uskiftet bo. Hun mener at hun har særeie på alt privat. Jeg har fått fullmakt av skifteretten til å hente ut kontoutskrifter. Hun har greid å slette alle bankkontoer. Hvordan går jeg videre?

Les mer