Kan en 16-åring bestemme at han ikke vil ha samvær?

Publisert: 17.02.2023

Kan en 16-åring bestemme at han ikke vil ha samvær med en av foreldrene. Kan bestemme bosted står det i lovverk, men at han/hun ikkje skal ha samvær i det hele? Mor støtter barnet og synest det er fint at det er hele tiden hos henne. Får jo selvsagt mer i bidrag også slik. Ingen vold, misbruk, rusmidler. Begge foreldre med høyere utdanning og etablerte hjem.

Svar:

Så store barn som 16-åringer er det veldig vanskelig å få til å gjøre noe de ikke ønsker. Barn har rett til samvær med begge foreldre, men de skal ikke tvinges. Om en 16-åring vegrer seg for samvær bør man forsøke å finne ut årsaken til dette, og motivere for annen form for kontakt med den andre forelderen, dersom det ikke er ansett som skadelig for barnet, men å tvinge så store barn til samvær gjør man ikke. Domstolene vil heller ikke fastsette et samvær for en 16-åring som nekter, så det vil være nytteløst å ta en slik sak til domstolen for å få i gang samværene igjen.

Er det fastlåste konflikter eller vanskeligheter i relasjonen mellom forelder og barn som er årsaken til at det ikke blir samvær, så kan det være fornuftig å be familievernkontoret om hjelp. De kan gjennomføre samtaler både med forelder og barn og forsøke å bistå å løse opp i konflikten.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: