Min far ønsker å etterlate eiendommen til meg og mine to søsken

Publisert: 18.06.2024

Min far er døende av kreft og ønsker å skrive et testament/dokument som sikrer at eiendommen han etterlater overtas av meg og mine to søsken. Vi ønsker å selge eiendommen, dette er alle fire parter enige om. For vår egen sikkerhet og hans trygghet ønsker vi at dette skal være en skriftlig avtale. Gevinsten av salg skal deles likt mellom oss tre. Samtidig ønsker min bror å avgrense en liten del av tomten og beholde den til seg selv. Hvordan kan vi ordne en slik avtale? Trenger vi advokat?

Svar:

Her vil svaret avhenge av ulike forhold: skal dette overdras til dere og gjennomføres nå? Eller etter hans død, så det skal reguleres i testament? Og ikke minst: er det andre arvinger her - f. eks. andre barn enn dere, eller ektefelle som har rett til arv?

I utgangspunktet står han fritt til å gjøre som han vil med å gi bort gaver osv. Men det forutsetter at dette har en realitet, og ikke anses som dødsdisposisjon som krenker pliktdelsarv til andre arvinger enn dere eller ektefellearv.

Om det kun er dere tre søsken som er arvinger, og dere og far er enige, så er dette greit å lage som en avtale og gjennomføre nå. Han kan eventuelt gi dette som forskudd på arv. Om det gjelder fordeling etter hans død, må det lages i et testament.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: