Gaver og forskudd på arv

Innhold

Stemor stopper økonomisk hjelp

27. aug 2021 · spørsmål

Min stemor stopper min fars ønske om å hjelpe meg økonomisk med egenkapital til leilighet. Hun begrunner det med at pappa sine penger er hennes penger fordi de har felles økonomi og er gift. Har hun makt til dette? Hva ville skjedd om min far trosset henne og hjalp meg uten hennes samtykke?

Les mer

Må jeg betale tilbake forskudd på arv?

17. aug 2021 · spørsmål

Jeg mottok 100 000 kr i forskuddsarv fra min farfar for snart 6 år siden. Da min far skrev fra seg arven på epost til min farfar. Farfar er nå død, og min far krever offentlig skifte og har skrevet til tingretten at han trekker tilbake sin påstand om fraskriving av arv. Det er ikke store verdier å arve, så det antas at dette gjøres for å øke konflikter med flere av partene. Om han får påslag om dette av dommer, vil jeg måtte betale tilbake det forskuddet jeg fikk for 5+ år siden?

Les mer

Verdi på hytte gitt som forskudd på arv

12. aug 2021 · spørsmål

Min far (enkemann), mine 2 søsken og jeg er enige om at jeg skal ta over familiehytta, men at det tinglyses først ved hans bortgang. Jeg tar teoretisk over hytta og alle faste kostnader nå. Før jeg utbedrer hytta, fikk vi satt en markedstakst slik den står i dag. Vi skal skrive en avtale hvor taksten legges til grunn ved arveoppgjøret Det kan gå år før min far faller fra. Ved fremtidig oppgjør av boet; Bør taksten indeksreguleres basert på reduksjon/øking i hyttepriser i det gitte område?

Les mer

Gi bort eiendom til ett av flere barn

20. mai 2021 · spørsmål

Kan en forelder med to barn gi bort sin eiendom i gave til det ene barnet?

Les mer

Ønsker at pengegave til barna skal være særeie

26. apr 2021 · spørsmål

Jeg vil gi mine barn NOK 1 000 000 hver i gave. Den ene er i et samboerforhold, den andre er gift. Hvordan skal jeg forholde meg når jeg ønsker at gaven skal være til mine barn, og at den ikke skal inngå i et oppgjør i tilfelle et forhold blir oppløst/skilsmisse.

Les mer

Ønsker at far skal bo i leilighet

14. apr 2021 · spørsmål

Jeg har kjøpt meg en leilighet i fjor, og har tenkt til å bo her en stund til, ca 2 år til. Jeg og kjæresten tenker å kjøpe bolig sammen, og da er tanken at jeg vil la min far bo i leiligheten min. Vi tenker at faren min betaler kun for utgiftene knyttet til leiligheten, strøm osv. Pappa har lyst til å bidra hver måned med penger, som skal være i form av arv/gave. Dette er penger som vi vil få igjen på pga eiendom i utlandet. Vil det bli noe form for problemer dersom vi gjør dette?

Les mer

Selge uskiftet bo til et av barna

13. apr 2021 · spørsmål

Min mor sitter i uskiftet bo etter min far som døde for mange år siden. Nå ønsker min bror å kjøpe huset, og salgssummen de har blitt enig om er 700 000 kr mindre enn taksten på 2,5 millioner. Kan hun gjøre dette uten tillatelse fra oss andre to barna? Hva er eventuell vanlig å gjøre i en slik situasjon?

Les mer

Påvirker pengegaver dagpenger og sosialhjelp?

07. apr 2021 · spørsmål

Vi er et ektepar som nylig har solgt vår bolig for en god pris. Vi planlegger å kjøpe bolig til vår datter for ca 4 millioner, hvorav noe skal være forskudd på arv og noe skal være lån fra mor. Vår datter leier nå bolig i Oslo. Hun er permittert fra jobben, men regner med å komme tilbake i jobb i løpet av sommeren. Vil forskudd på arv og lån fra mor påvirke hennes rett til dagpenger fra NAV, eller økonomisk sosialhjelp hvis hun mister jobben? Hvordan vil eierforhold og lånegrad påvirke dette?

Les mer

Pengegave til ekssamboer

07. apr 2021 · spørsmål

Jeg ønsker å gi min eks-samboer en gave da hun trenger egenkapital for å kjøpe seg leilighet. Er det noen grenser for beløp, og vil dette utløse noen avgifter/beskatning for noen av oss?

Les mer

Betale skatt på gavebeløp?

22. mar 2021 · spørsmål

Min mor skal overføre et større beløp til meg, som jeg skal bruke til å investere i bolig. Beløpet er på over 300 000. Må de skatte eller jeg skatte av dette? Må det eventuelt fordeles over flere beløp over lengre tid?

Les mer