Voldelig barnefar ønsker mer samvær

Publisert: 06.05.2022

Barnefar og jeg gikk fra hverandre da datter var 7 mnd (han var truende- gikk fra ham samme dag- slo meg da jeg var 8 mnd gravid.) Jeg har foreldreansvaret alene, min datter bor fast hos meg, han har samvær 2. hver helg (kun dagtid), en ettermiddag i uken (kun dagtid), samt mer samvær i ferier (uten overnatting). Han har aldri vært voldelig mot henne. Han er oppvokst med vold, tydelig traumatisert. Han ønsker 50/50 når hun blir tre. Jeg nekter. Mulighet for at han får gjennomslag for dette i retten?

Svar:

Dersom samvær fungerer godt for barnet, så er det vanlig å trappe opp samværsomfanget tilpasset barnets alder og utvikling. Man skal også se på foreldrenes omsorgsevner og samværskompetanse når man vurderer hvor mye samvær et barn skal ha.

Det er ingen fasit på hvor mye samvær som er passe for barn i ulike aldere, men det er en del anbefalinger som foreligger. Noen barn kan fra tre års alder tåle godt å ha en 50/50 ordning. Da er forutsetningen at foreldrene har et godt samarbeide og at barnet er godt ivaretatt hos begge foreldre. Det finnes også mange grunner til at det ikke er bra med en 50/50 ordning, særlig når foreldrene har et dårlig samarbeide, og når det er historikk med vold.

Jeg vil anbefale at dere søker hjelp på familievernkontoret som kan bistå dere med å finne en passende samværsordning for datteren deres.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: