Frist for å søke oppreisning og erstatning for ulovlig oppsigelse

Publisert: 27.11.2024

Er det en frist for hvor lenge man kan vente med å søke oppreisning og erstatning for ulovlig oppsigelser som gjengjeldelse for varsling?

Svar:

Svaret kan leses ut av arbeidsmiljølovens § 17-4.

Søksmålsfrister i tvister om oppsigelse, avskjed, suspensjon mv.
(1) Ved tvist om oppsigelse, avskjed, brudd på lovens regler om fortrinnsrett eller om det har foreligget ulovlig midlertidig ansettelse, innleie, eller suspensjon, er søksmålsfristen åtte uker. Dersom arbeidstaker bare krever erstatning, er søksmålsfristen seks måneder. Partene kan i den enkelte sak bli enige om en lengre søksmålsfrist.

(2) Søksmålsfristen etter første ledd regnes fra forhandlingenes avslutning. Er forhandlinger ikke holdt, regnes fristen fra de tidspunkter som er nevnt i § 17-3 andre ledd.

(3) Ved søksmål etter § 17-1 femte ledd avbrytes søksmålsfristen for individuelle erstatningskrav for de navngitte enkeltpersoner saken gjelder fra tidspunktet for søksmålet etter § 17-1 femte ledd og frem til rettskraftig dom foreligger.

(4) Dersom arbeidsgivers oppsigelse eller avskjed ikke oppfyller formkravene i § 15-4 første og andre ledd, gjelder ingen søksmålsfrist

Altså må det reises søksmål, dvs. tas ut stevning for tingretten innen 6 måneder etter at forhandlingene om oppsigelsen er avsluttet. I og med at det nevnes varsling, så har ikke det innvirkning på søksmålsfristen, da loven ikke omhandler/stiller betingelser eller krav til årsaken til den eventuelt usaklige oppsigelsen.

Et annet forholdt kan være hvis en er blitt syk og dette klassifiseres som yrkessykdom som følge av arbeidsgiveres håndtering av varselet, så kan dette stille seg annerledes. Det samme gjelder om arbeidsgivers forhold er straffbart. Og endelig, hvis arbeidsgivers oppsigelse var formuriktig, så gjelder ingen søksmålsfrist. Imidlertid kan et erstatningskrav være foreldet. En foreldelse begynner å løpe når det er konstatert at sykdommen/skaden skyldes arbeidsgivers håndtering av varselet. Deretter foreldes et erstatningskrav eller forsikringskrav (normalt) etter tre år. Det må tillegges at foreldelsesreglene må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle mht oppstart, lengde, utløp og eventuelt forlengelse. Ingen sak er like, så en advokat må kontaktes for å få et erstatningskrav vurdert. Se advokatenhjelperdeg.no og advokater i ditt nærområde.

Med vennlig hilsen, advokat Ådne Jareld

Del denne artikkelen: