Arv etter ektemann med særkullsbarn

Publisert: 06.12.2022

Vi er i 50 årene og skal gifte oss. Jeg har flyttet inn i hans leilighet og brukt mitt overskudd fra salg, for å pusse opp denne, men vi har ikke skrevet noen kontrakt på dette. Hva skjer om han dør før meg etter at vi er gift, med tanke på leiligheten? Arver jeg ham som "normalt", selv om alt står i hans navn? Han har 1 barn fra tidligere og jeg har 3 barn. Han har aldri vært gift tidligere.

Svar:

Det man eier fra før ekteskapet, kan kreves skjevdelt. Dette kan også hans arving kreve om han skulle dø. Det vil handle om hva som er verdiene/dødsboet etter han.

Om han eide leiligheten fra før, så vil hans arvinger kunne kreve skjevdeling. Så kan det bli litt problematisk å kartlegge om du kan ha rett til noe vederlag for det du har gått inn med med dine midler, men den delen kan hans arvinger ikke skjevdele. her kan det være lurt at dere eventuelt gir deg en eierandel for den verdiøkningen du har bidratt med.

Du vil ha rett til 1/4 i ektefellearv av hans verdier, selv om dette er skjevdelingsmidler. Tilsvarende om dere velger å lage en ektepakt som regulerer dette som særeie. Merk at ektefellearven kan begrenses i testament, man da skal du orienteres om det.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: