Etterbetaling av lønn fra 2017

Publisert: 23.05.2022

En ansatt sluttet i firmaet i 2019. Hun tar nå kontakt fordi hun mener hun har krav på etterbetaling av lønn helt fra 2017 til hun sluttet. Hvilken regel om foreldelsesfrist gjelder her?

Svar:

I henhold til foreldelsesloven § 2 blir lønnskrav vanligvis foreldet etter 3 år. Treårsfristen regnes fra det tidspunktet arbeidstaker tidligst kunne kreve å få lønnen utbetalt, altså lønningsdagen.

Noen ganger kjenner ikke arbeidstaker til at h*n har et lønnskrav mot arbeidsgiver. Dersom arbeidstaker heller ikke burde vært klar over kravet og har gode grunner til at vedkommende var uvitende om kravet, blir lønnskravet ikke foreldet før det har gått ett år etter at han burde skaffet seg kjennskap til det. Rettsvillfarelse, dvs. uvitenhet om eller manglende kjennskap til rettsregler, medfører i utgangspunktet likevel ikke rett til tilleggsfrist, så her må man eventuelt vurdere hva som er årsak til at kravet ikke er fremsatt på et tidligere tidspunkt.

Hvis arbeidstaker var uvitende om kravet, og det ikke dreier seg om rettsvillfarelse, vil foreldelsesfristen kunne bli utsatt i hele 10 år. I så fall kan det være at lønnskrav for perioden 2017-2019 ikke er foreldet, men dette må altså vurderes nærmere. En god dialog og løsning i minnelighet er muligens å anbefale.

Del denne artikkelen: